Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΗ


Τη δυνατότητα  μεταφορά του τέλους ακινήτων στην αρμόδια ΔΟΥ και διαχωρισμού του από τον λογαριασμό της ΔΕΗ  δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που εξέδωσε. 
Ο ενδιαφερόμενος θα καταθέσει σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΥΟ σε περίπτωση  αδυναμίας καταβολής του απαιτούμενου ποσού, ώστε  να «αποκοπεί» το τέλος από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, με την καταβολή 50 ευρώ. Η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού θα γίνει από την εφορία. Μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση διαγραφής του τέλους, εφόσον συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις.  
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται συγκεκριμένα:  
- Εάν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα σε αυτή δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, ......
.....  συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αμέσως στο πρόγραμμα του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού από τον υπόχρεο.
- Εάν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε.) με μειωμένο συντελεστή, υποβάλει αίτηση επανακκαθάρισης του τέλους,  προσκομίζοντας και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η ∆ΟΥ, εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση, προβαίνει σε νέα εκκαθάριση. Στη συνέχεια, ο υπόχρεος καταβάλει την τρέχουσα δόση και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες, όπως έχουν προκύψει μετά τη νέα εκκαθάριση, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆ΟΥ.
Αρ.πρωτ.: ∆13 ΦΜΑΠ 1117493 ΕΞ 23.8.2012
Οδηγίες για τη βεβαίωση και είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε.) έτους 2012
Αθήνα, 23 Αυγούστου 2012
Αρ.Πρωτ.: ∆13 ΦΜΑΠ 1117493 ΕΞ 2012
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
∆/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.
Ταχ. ∆/νση: Καρ. Σερβίας 8
10184 Αθήνα
Τηλέφωνα:   210 3375878,879
E-mail: d13.etak@yo.syzefxis.gov.gr
EΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΘΕΜΑ: : Οδηγίες για τη βεβαίωση και είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε.) έτους 2012.
Με αφορµή ερωτήµατα που περιήλθαν στην υπηρεσία µας,  αναφορικά µε το θέµα, θέτουµε υπόψη σας τα κατωτέρω και παρακαλούµε για την ορθή και οµοιόµορφη εφαρµογή τους:
Με την ΠΟΛ.1056/2.3.2012 Απόφαση Υπουργού Οικονοµικών, η οποία διαβιβάσθηκε µε την ΠΟΛ.1057/2.3.2012, δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο και τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. ετών 2011 και 2012.
Περαιτέρω, σας παρέχουµε τις ακόλουθες διευκρινίσεις για την αντιµετώπιση των ζητηµάτων που ανακύπτουν κατά την διαχείριση του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012, στις ακόλουθες περιπτώσεις
Α. Ο υπόχρεος δικαιούται πλήρους απαλλαγής.
Αν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., σύµφωνα µε το υπόδειγµα 1 της ΠΟΛ.1056/2.3.2012  Α.Υ.Ο., προσκοµίζοντας και τα αναφερόµενα σε αυτή δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αµέσως στο πρόγραµµα του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. από τον υπόχρεο.
Β.  Ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. µε µειωµένο συντελεστή.
Αν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. µε µειωµένο συντελεστή, υποβάλει αίτηση επανεκκαθάρισης του τέλους µε µειωµένο συντελεστή, σύµφωνα µε το υπόδειγµα 1 της ΠΟΛ.1056/2.3.2012 Α.Υ.Ο. στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., προσκοµίζοντας και τα προβλεπόµενα δικαιολογητικά. Η ∆.Ο.Υ., εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση προβαίνει σε νέα εκκαθάριση. Στη συνέχεια ο υπόχρεος καταβάλει την τρέχουσα δόση και τις τυχόν ληξιπρόθεσµες, όπως έχουν προκύψει µετά τη νέα εκκαθάριση, καταχωρείται ο αριθµός διπλοτύπου στην εφαρµογή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις  που υπολείπονται στη ∆.Ο.Υ..
Γ.  Ο υπόχρεος επιθυµεί την αποκοπή του ΕΕΤΗ∆Ε,  από τον λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος ή δηλώνει  αδυναµία καταβολής του.
Αν ο υπόχρεος επιθυµεί, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο να αποκοπεί το ΕΕΤΗ∆Ε από το λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος,  προσέρχεται στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., υποβάλει το υπόδειγµα 6, καταβάλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσµες δόσεις του έτους 2012, καταχωρείται ο αριθµός διπλοτύπου στην εφαρµογή και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆.Ο.Υ..
Αν ο υπόχρεος δηλώνει αδυναµία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούµενου ποσού, προκειµένου να αποκοπεί το τέλος από το λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50,00€, ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρµόδια ∆.Ο.Υ..
Σας υπενθυµίζουµε ότι ο αρµόδιος προϊστάµενος, µετά από αίτηση του φορολογουµένου, µπορεί (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περ. β του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011) να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόµενες δόσεις, είτε τον περιορισµό του ύψους του τέλους.
∆. Αλλαγή παρόχου
Σε περίπτωση αλλαγής προµηθευτή ηλεκτρικού ρεύµατος (παρόχου), καταβάλλεται στην αρµόδια ∆.Ο.Υ. η τρέχουσα και οι τυχόν ληξιπρόθεσµες δόσεις του ΕΕΤΗ∆Ε έτους 2012  και η ∆.Ο.Υ. χορηγεί άµεσα βεβαίωση για αλλαγή παρόχου σύµφωνα µε το υπόδειγµα 5 της ΠΟΛ.1056/2.3.2012 Α.Υ.Ο.. Το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆.Ο.Υ.. Εφόσον ο υπόχρεος δηλώσει αδυναµία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούµενου ποσού, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50,00€, ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., προκειµένου να χορηγηθεί η βεβαίωση αλλαγής παρόχου.
Ο ∆Ε∆∆ΗΕ θα ενηµερώνεται καθηµερινά µε ηλεκτρονικό τρόπο, για όλες τις ενέργειες που γίνονται από τις ∆.Ο.Υ. µέσω της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).
Τέλος σας ενηµερώνουµε ότι, πληροφορίες για το χειρισµό του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 υπάρχουν και στην ηλεκτρονική εφαρµογή του ΕΕΤΗ∆Ε, η οποία είναι ανοικτή στις ∆.Ο.Υ..
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: