Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Αχ Ελένη...

Γράφει η Φωτεινή Σεγρεδάκη

“Αχ Ελένη”..., λοιπόν, παρωδία βασισμένη στην τραγωδία “Ελένη” του Ευριπίδη. Κείμενο διασκευή: Ναταλία Μαντικού - Φωτεινή Πέππα.
“Δεν ξέρουμε αν όλοι οι μαθητές μπορούν να γίνουν καλλιτέχνες. Ξέρουμε όμως, ότι όλοι μπορούν να γίνουν δημιουργικοί...”
Αυτά τα τρυφερά και πειστικά λόγια, γράφουν οι καθηγητές τους, οι καθηγητές που τα δίδαξαν... τα παιδιά, οι έφηβοι του 2ου Γυμνασίου εδώ, στην Κίσαμο, ευτύχησαν να διδαχτούν αυτή την εκδοχή της παρωδίας, από τους καθηγητές που τα βοήθησαν.
Έκαναν και εκείνοι εξ άλλου παρεμβάσεις στο κείμενο, ώστε να φέρουν τους διαλόγους σε σημερινές προβολές βεβαίως, κατ’ αρχήν.
Στη γλώσσα, το ήθος και το τοπίο το Κρητικό, το Κισαμίτικο, ώστε η κωμική αμεσότητα να ενισχυθεί από το ευθύβολο, και τη λαϊκότητα του δικού μας ύφους.
Και το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο!
Τα παιδιά ήταν εκείνα που πρώτα το ’νοιωσαν και το γλέντησαν! Τα ίδια! Συμμετείχαν με την ψυχή τους, ευτυχισμένα, πρόθυμα, εκείνα πρώτα!
Ο κόπος τεσσάρων μηνών, οι πρόβες, οι συνεργασίες, οι δυσκολίες τα απρόοπτα, τέλειωσαν, και “ώριμοι” οι μικροί θεατρίνοι, μας χάρισαν μιαν ωραιότατη παράσταση που την απολαύσαμε όλοι!
Ο Δήμος του Καστελλίου τη βραδυά των παιδιών γέμισε κόσμο... Γονείς δικοί δάσκαλοι, φίλοι..., για να τα φιλέψουν το χειροκρότημά τους, και να τα καμαρώσουν. Το άξιζαν, έπαιξαν γέλασαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, κι έδειξαν σχεδόν όλα, μια πολύ ικανοποιητική σκηνική παρουσία.
Κι ούτε που τα ’νοιαξε, πως άλλαξαν το ύφος του Ευριπίδη!
Τα μέγιστα έργα μας, είναι ανοιχτά στις προσεγγίσεις με άλλη οπτική, άλλη συλλογιστική που θα θεμελιώσει όμως ένα είδος αμιγές, ικανό ν’ αναπτύξει τις δικές του αναγνώσεις.
Συγχαρητήρια σε όλους...
Ακολουθεί εμφάνιση και στα Χανιά των παιδιών, στο θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης” προκειμένου να επαναλάβουν την παράστασή τους. Η στήλη γράφεται Σάββατο και εύχεται καλή επιτυχία και για αύριο...
‘Οταν θα διαβάζεται, θα έχει ήδη συντελεστεί. Και η παράσταση, και η επιτυχία. Το ευχόμαστε. Προσφορά μεγάλη των καθηγητών εκτός ωραρίου, και εργασία συλλογική των παιδιών, εκτός μαθημάτων, το αξίζουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: