Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

....του Γιώργου Καλαϊτζάκη,
Δημοτικού Συμβούλου Κισάμου,
Επικεφαλής της «Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Κισάμου»
Προς τους Κισαμίτες και τις Κισαμίτισες


 Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες

 Σε λίγους μήνες φθάνουμε στο τέλος της Δημοτικής περιόδου 2007-2010 και σύντομα πρέπει να καθορίσουμε τους στόχους και τις επιλογές μας για την επόμενη.
Δυστυχώς ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να γίνει σε μια χρονική περίοδο όπου οι γενικότερες αλλά και οι ειδικότερες προοπτικές είναι πολύ κακές. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές από τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα ενώ, παράλληλα, οι δρομολογημένες ρυθμίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης» για την περιοχή μας σκοτεινιάζουν ακόμα περισσότερο το τοπίο.
Η δημιουργία ενός μικρού, αδύναμου, ανάδελφου, δήμου Κισάμου σε μια ακρωτηριασμένη επαρχία και η παράδοση, στα πλαίσια της Περιφέρειας Κρήτης, του νομού Χανίων στο έλεος και την μεγαλοψυχία του Ηρακλείου είναι η χειρότερη εκδοχή του σεναρίου που θα μπορούσε να συμβεί.
Ακόμη δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Ο «Καλλικράτης»....., πέρα από τις αρκετές και σημαντικές θετικές ρυθμίσεις και προβλέψεις που έχει, δεν θεσμοθετείται  για να ανοίξει ο κρουνός των παροχών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κοινωνικό σύνολο. Γίνεται για να περισταλούν οι δαπάνες, να εξοικονομηθούν πόροι και να μεταφερθούν ευθύνες και υποχρεώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε η εφαρμογή του σχεδίου έχει τεθεί σαν ουσιώδης όρος στο σύμφωνο που έχει συνάψει η Ελληνική Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μέσα στο γενικό αυτό πλαίσιο βαρύ πέφτει το φορτίο στις πλάτες και της δικής μας τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης περιοχής της Κισάμου. Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να αναδείξουμε μια νέα δημοτική αρχή η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για να μπορέσει να οργανώσει, να λειτουργήσει και να αναπτύξει ένα νέο δήμο, ξεκινώντας λίγο παραπάνω από το μηδέν.

Για να γίνουν όλα αυτά, κατά την άποψη μας πρέπει:
* Να υπάρξει ανοικτός διάλογος και ευρύτατη συναίνεση στις προτεινόμενες λύσεις στα βασικά προβλήματα και ζωτικά θέματα που αφορούν τον Δήμο μας αλλά και να υπάρξει συμμετοχή και συμπαράταξη των τοπικών δυνάμεων για τον κοινό σκοπό. Μεσσίες δεν υπάρχουν ούτε και χρειάζονται. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι η συλλογική προσπάθεια, σε σωστή κατεύθυνση.
    * Να τεθούν ολοκληρωτικά έξω από τις αυτοδιοικητικές διαδικασίες επιλογής προσώπων τα πολιτικά κόμματα και οι μηχανισμοί τους. Φυσικά όποιος προσέρχεται σε μια συμπαράταξη και συνεργασία για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας διατηρεί την ιδεολογική του ταυτότητα και την κομματική του προτίμηση. Όμως κομματικά χρίσματα και πολιτικές πατρωνείες κάθε μορφής δεν έχουν την παραμικρή θέση στην συγκεκριμένη προσπάθεια.
    * Να συμμετάσχουν στην διαδικασία κυρίως οι νέοι αλλά και όλες οι αναγεννητικές δυνάμεις του τόπου. Κλειστά κυκλώματα, παρέες εξουσίας, υστερόβουλες συμμαχίες και συμπράξεις συναλλαγής μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσουν.
    * Να μπορέσουν οι δημότες να εκφρασθούν ελεύθερα κατά την αντικειμενική του κρίση ο καθένας, χωρίς κοινωνικές πιέσεις, ψεύτικα διλήμματα και προκλήσεις μικροπολιτικής ευτελούς εξαγοράς.
    * Να καταστεί σαφές το πλαίσιο της αναπτυξιακής προσπάθειας του Δήμου μας που δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από την στήριξη και αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού σε ήπιες και εναλλακτικές μορφές, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την καλλιέργεια και ανάδειξη της τοπικής λαϊκής παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς.
    * Να οργανωθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών σε ορθολογική και αποτελεσματική βάση.

Ξεκινώντας από τις παραπάνω θεμελιακές αρχές και θέσεις η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση Κισάμου» και ο γράφων δηλώνουμε ότι θα είμαστε δυναμικά παρόντες στις εξελίξεις προς τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Με θέσεις και προτάσεις. Ανοικτοί στον δημόσιο δημοκρατικό διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα και αμετακίνητες προϋποθέσεις. Για μας η δημαρχιακή υποψηφιότητα δεν μπορεί να αποτελεί σε καμία περίπτωση αυτοσκοπό και αφετηρία, αλλά, ενδεχομένως, λογική και συναινετική κατάληξη μιας ανοικτής δημοκρατικής διαδικασίας.
Ελπίζοντας πάντα στο καλύτερο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: