Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Το "Κάλεσμα του βουνού" αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός Χανιώτη που, μετά τη δολοφονία του ξαδέρφου του, άφησε γυναίκα και παιδί στην Αθήνα, και ανέβηκε στα Λευκά Όρη για να κρατήσει ανοιχτό το μιτάτο, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και τιμώντας τη μνήμη του συγγενούς του.
Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Εικαστικών Τεχνών Ρόδου Ecofilms θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 22-27 Ιουνίου με 116 ταινίες απ' όλο τον κόσμο στα τέσσερα τμήματα του προγράμματος, Μεγάλου, Μεσαίου, Μικρού Μήκους, και στο Πανόραμα. Απ' αυτές οι 26 είναι ελληνικές παραγωγές, και μία έχει κρητικό θέμα.
Το «Κάλεσμα του βουνού» είναι ένα 50λεπτο ντοκιμαντέρ που αφηγείται την αληθινή ιστορία του Γιάννη, ο οποίος μετά τη δολοφονία του βοσκού ξαδέλφου του, Ηλία, αφήνει τη γυναίκα του και τον οχτάχρονο γιό του που ζουν στην Αθήνα και μετακομίζει σε ένα απόκρημνο χωριό στα Λευκά Όρη για να συνεχίσει το επάγγελμα του Ηλία τιμώντας έτσι τη μνήμη του και διατηρώντας ζωντανή την παράδοση της οικογένειας. Το φιλμ είναι παραγωγή της ΑΝΕΜΟΝ Productions, σκηνοθετημένο από τον Στέλιο Αποστολόπουλο, ο οποίος έγραψε το σενάριο μαζί με τον ηρακλειώτη σκηνοθέτη Νίκο Νταγιαντά, και καταφέρνει από μια τραγική αφορμή να ξετυλίξει πολλές παράλληλες σημαντικές ιστορίες.
Πλαισιωμένη με την εξαιρετική μουσική των Γιώργη Ξυλούρη και Νίκου Βελιώτη, ο κεντρικός άξονας της πλοκής αφορά τη μετακόμιση του Γιάννη στο οικογενειακό μιτάτο στις Μαδάρες, και μέσα απ' αυτή την απόφαση βλέπουμε την προσπάθειά του ν' αλλάξει επαγγελματική σταδιοδρομία, τη σχέση του με την οικογένεια που αφήνει πίσω, την επανασύνδεση με την οικογένεια που είχε μείνει στην Κρήτη, καθώς και την ίδια τη σκληρή ζωή στο βουνό που απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και αποφασιστικότητα όχι απλώς για να επιβιώσει κανείς αλλά για να ευημερήσει. Η απόφαση που παίρνει ο Γιάννης είναι.....


ένα αναπόφευκτο ηθικό χρέος προς τον νεκρό αγαπημένο του ξάδερφο και συνολικά προς την οικογενειακή παράδοση, ώστε να παραμείνει το μιτάτο ανοιχτό και παραγωγικό και να μην ακολουθήσει τη μοίρα γειτονικών οικογενειακών βοσκοτόπων που μαράζωσαν. Ο διχασμός ανάμεσα στη στενή και την ευρύτερη οικογένεια, η αγάπη και το χρέος, η σχέση πατέρα-γιού, η σύνδεση με τη φύση, οι παραδοσιακές μέθοδοι κτηνοτροφίας και τυροκομίας, το φιλότιμο, το επιχειρηματικό ρίσκο, όλα αποτελούν παραμέτρους μιας ασυνήθιστης και τολμηρής απόφασης που αλλάζει τις ζωές όσων επηρεάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: