Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΝΙΣΤΡΕΣ;

Γράφει η Ηρακλειώτικη εφημερίδα "Πατρίς"
Ερευνητές του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαίωσαν ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα ήσαν αρχικά χρωματισμένα με λαμπερά χρώματα. Μια ομάδα επιστημόνων-συντηρητών, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, αποκάλυψε αόρατα ίχνη μιας αρχαίας χρωστικής ουσίας, γνωστής ως "Αιγυπτιακό μπλε", πάνω στα γλυπτά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπό τον Τζοβάνι Βέρι, είναι η πρώτη πέραν πάσης αμφιβολίας απόδειξη πως δεν ήσαν ολόλευκα, όπως φαίνονται σήμερα, τα ύψους περίπου δύο μέτρων γλυπτά πάνω στα τριγωνικά αετώματα. Η χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Αθηναίους, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, συνέχιζε να βρίσκεται σε ευρεία χρήση μέχρι περίπου το 800 μΧ.
Η βρετανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές χημικό περιοδικό "Analytical and Bioanalytical Chemistry" (Αναλυτική και Βιοαναλυτική Χημεία), έγινε πάνω στα λεγόμενα "Ελγίνεια μάρμαρα" που φυλάσσονται από το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο και έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης διαμάχης σχετικά με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, ειδικά μετά την εγκαινίαση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου.
Είναι γνωστό εδώ και πάνω από δύο αιώνες ότι οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρωμάτιζαν τα αγάλματά τους, αλλά το χρώμα αυτό έχει σχεδόν εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου, αν και μικρά στίγματα χρώματος μπορεί ακόμα να διακρίνει κανείς μερικές φορές, αν μελετήσει τα αγάλματα από πολύ κοντά. Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, κανένα ίχνος χρώματος δεν είχε εντοπιστεί με βεβαιότητα στα γλυπτά του Παρθενώνα, παρά την ενδελεχή ανάλυσή τους, μεταξύ άλλων από το διάσημο βρετανό φυσικό Μάικλ Φαραντέι στη δεκαετία του 1830.

Βρε μπας και μας βάψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα οι ¨κουνίστρες" οι Εγγλέζοι; Όλα είναι πιθανά με τις τρελοεγγλέζες. Εδώ σύσσωμος ο κόσμος τους κράζει για μαρμαροκλεφτάδες και αυτοί ούτε που συγκινούνται. Αντίποινα θέλουν ! Ας μην τους δώσουμε και εμείς την φλόγα για τους Ολυμπιακούς, για να μάθει όλος ο κόσμος τους παλιοκλεφταράδες !!
Δικαιολογίες μπορεί να βρούμε. Όπως ότι δεν έχουν το κατάλληλο οίκημα για να την φιλοξενήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: