Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΟ ΚΑΒΟΝΗΣΙ

 Έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια 15/02/2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου με μοναδικό θέμα ‘’ΜΑΡΙΝΑ ΚΙΣΑΜΟΥ’’
Ο πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου και επικεφαλής της δημοτικής μας ομάδας ήταν ο πρώτος και μοναδικός που διάβασε την μελέτη Ρογκάν (master plan)και διαπίστωσε ότι επρόκειτο  για ‘’ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ’’ όπως και το γραφείο ΡΟΓΚΑΝ υποστήριζε.
Με απλά λόγια η χωροθέτηση της μαρίνας είχε γίνει με το ‘’Μάτι’’.
Ο αντιπεφεριάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης που είχε παραβρεθεί είχε μιλήσει για την χρηματοδότηση των μελετών για την κατασκευή μαρίνας  στην είσοδο του λιμανιού  και μετά θα υλοποιούνταν με την μέθοδο ΣΔΙΤ.
Είχαμε προειδοποιήσει και παραμείναμε σταθεροί στην θέση μας ότι  με τον τρόπο που προτείνουν για υλοποίηση του έργου δεν πρόκειται να γίνει ΠΟΤΕ στην Κίσαμο.
Με κείμενο της ομάδας μας που κοινοποιούνταν στο πρόεδρο του ΔΣ, τους αντιπεριφεριάρχες, το ΤΕΕ, το λιμενικό ταμείο, τάσσετε υπέρ της χωροθέτησης στην περιοχή από Πλάκα έως γήπεδο Κισάμου, εφόσον οι μελέτες το επιτρέπουν, καθώς μια μαρίνα σε μια περιοχή που θα είναι συνδεδεμένη με το οικιστικό κέντρο της πόλης της Κισάμου θα δημιουργεί σημαντικά πλεονεκτήματα για την λειτουργία της μαρίνας και για την λειτουργία της πόλης. 
Η σωστή διαδικασία που τότε είχε αναφερθεί από τον κ. Κουκουράκη και την δημοτική μας ήταν η εξής:
1. Εγκατάσταση μηχανημάτων για την μέτρηση κυματισμού, ρευμάτων, φερτών υλικών και στερεοπαροχών σε ολόκληρο τον κόλπο Κισάμου ώστε να μην έχουμε φαινόμενα όπως του λιμανιού Κολυμβαρίου. 
2. Επιλογή τριών θέσεων χωροθέτησης με βάση τα στοιχεία των ερευνών.
3. Επιλογή της κατάλληλης θέσης. 
4. Εκπόνηση των αναγκαίων μελετών υλοποίησης  του έργου. 
Την αντίθεση επίσης του για την μαρίνα Κισάμου στο λιμάνι είχε εκφράσει και ο τότε περιφερειακός σύμβουλος και νυν Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Δέκα χρόνια μετά βλέπουμε τα αποτελέσματα αλλά και φρούδες ελπίδες που κάποιοι τότε διαφήμιζαν την ‘’Έκθεση Ιδεών’’ σαν μελέτη Ρογκάν.  
Μιχάλης Στ. Χαιρετάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: