Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ...

Κάπου διάβασα οτι για πρώτη φορά μαθητική παρέλαση διοργανώθηκε επίσημα το 1936, την εποχή του Μεταξά δηλαδή και δεν ξέρω αν ειχε σχέση με την 25η Μαρτίου, μιας και ο δικτάτορας αυτός συνήθιζε να κάνει παρελάσεις  ιδιαίτερα για την νεολαία του. Στο φωτογραφικό μου αρχείο (Ανυφαντή) υπάρχουν φωτογραφίες από το 1948-49 (κάτω) με μαθητική παρέλαση στην Σκαλίδη (γεννηθέντες το 1932) ως και σήμερα
Φυσικά όλοι μας, όσοι πήγαν σχολείο, έχουν απο μια φωτογραφία παρέλασης μιας και η παρέλαση στα χρόνια μας ήταν υποχρεωτική και την ευχαριστούμασταν μιας και δεν ήταν μια μέρα αλλά ξεκινούμε ένα μήνα πριν ....με την προετοιμασία, την διεξαγωγή και φυσικά τα επακόλουθα της (αποβολές σκαμπίλια κλπ)  
Σε γενικές γραμμές η παρέλαση και τότε γινόταν στον ένα και μοναδικό δρόμο της πόλης, στο τσαρσί, την Σκαλίδη και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, πότε ήταν απο ανατολάς προς δυσμάς και πότε το αντίστροφο αν και τις περισσότερες φορές ήταν προς ανατολικά μιας και όλοι μετά την παρέλαση επέστρεφαν στο σχολείο, γυμνάσιο, για να συνεχίσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις με χορούς απο το κασετόφωνο (σήμερα τους κάνουμε στην πλατεία Τζανακάκη και μόνο οι σχολές χορού)  
Η μπάντα που στην αρχή ήταν ένα τύμπανο μόνο 1954, μεγάλωσε με τα χρόνια και έγινε η μπάντα του γυμνασίου Καστελλίου Κισάμου, μετά της  Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου επι Ειρηναίου και τώρα την μοιράζονται  Δήμος και εκκλησία,.
Εξι τα χαράματα ξεκινούσε το εωθινό που περνούσε απ' όλους τους δρόμους του τότε Καστελιού και τελείωνε το βράδυ με την μαθητική λαμπαδηφορία ..με κατεβασμένους τους διακόπτες του ηλεκτρικού απο την Σκαλίδη. 
- Μακάρι να υπήρχε το κουμπί ...  δώστε μας πίσω τα χρόνια αυτά. Δυστυχώς απο τότε ως και σήμερα η παρέλαση έχει καταντήσει αγγαρεία και όσο θα περνάνε τα χρόνια ενδεχομένως να μην τις ξαναδούμε...
Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν οι φωτογραφίες από αυτές τις παρελάσεις και αποτελούν ντοκουμέντα για εκείνη την εποχή και την ιστορία του τόπου μας...
Ευτυχώς βέβαια που υπήρχε και ο Ανυφαντής εκείνα τα χρόνια και δεν άφησε κανένα παραπονεμένο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: