Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ "Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ"

1900 ένα απο τα άγνωστα εργοστάσια ποτοποιία της πόλης μας που λειτουργούσε μέσα στην πόλη και συγκεκριμένα λίγο δυτικότερα απο το ξενοδοχείο Μπικάκη (οικία Χορευτάκη). Ποτοποιός ο Κωνσταντίνος Ανδρέα Βαρουχάκης θείος του Ανδρέα Βαρουχάκη πρώην δήμαρχου Καστελίου. Πολυταξιδεμένος ποτοποιός της εποχής.
 Να πως διαφημίζεται το 1908 στην εφημερίδα Κήρυκα Χανίων το εν λόγω εργαστάσιο.
Ύπό τον ανωτέρω τίτλον λειτουργεί προ οκταετίας έν Καστελλίω Κισσάμου τελειότατον Εργοστάσιον συστήματος EGBOT διευθυνόμενον υπό του ιδιοκτήτου και απαραμίλλου διά την ειδικότητα αύτού κ. Κ. Βαρουχάκη. Ούτος, εργαστείς καί διδαχθείς την ποτοποιίαν έπι επτά έτη εις τα μεγάλα Εργοστάσια Αρώνη καί Παντοπούλου έν Σμύρνη καί ύστερον επί τριετίαν εις τα παγκοσμίου φήμης Εργοστάσια των έκ Μασσαλίας της Γαλλίας αδελφών REG, διετέλεσεν επί "πενταετίαν Διευθυντής του υποκαταστήματος αυτών έν Σάμω. Με τοιαύτην θεωρητικήν τε καί πρακτικήν μόρφωσιν ενεκατεστάθη από του έτους 1900 είς την πρωτεύουσαν του βασιλείου του Βάκχου, την οίνοπαραγωγόν Κίσσαμον, έκ τών αρωματικών στα φυλών της οποίας εξάγει τά άθάνατα ποτά αυτου.  Ανακαινισθέντος εσχάτως του Εργοστασίου μας διά τελειότατων μηχανημάτων, κατασκευάζομεν παντός είδους ποτά έξ άποστάξεως καθαρού πνεύματος σταφυλής, περί της γνησιότητος των όποιων πας τις πείθεται εκ της κάτωθι εκθέσεως τοΰ Δημοσίου Χημείου καί των πιστοποιητικών τών κ. κ- Ιατρών.
  Ύποσχόμεθα δέ γενναίαν αμοιβήν εις πάντα δυνάμενον να αποδείξη, ότι τα προϊόντα του Εργοστασίου μας δεν προέρχονται έξ άποστάξεως καθαρού πνεύματος σταφυλής. Έν τω Καταστήματι ευρίσκεται διαρκής παρακαταθήκη πάντων τών έν τώ τόπφ καταναλισκομενών ποτών. Έκτελοΰνται καί Ιδιαίτεραι παραγγελίαι.
  "Οσοι ποιείτε χρήσιν οινοπνευματωδών ποτών, είτε ποτοπώλαι εισθε, είτε ασθενείς, είτε
Ιατροί, είτε φαρμακοποιοί, προμηθευθήτε ταύτα εκ των Εργοστασίων του κ. Κωνστ. Α. Βαρουχάκη καί αρκούντως θέλετε ευχαριστηθή
.

πληροφορίες
 Σταύρος Γερωνυμάκης
Ανδρέας Κ. Βαρουχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: