Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΝΕΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΕΛΙΚΑ;

 Ο κ. Διγαλάκης σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Χ. Σπίρτζη και Π. Πολάκη δήλωσε τα εξής:
- Ψέματα, λαϊκισμός και κυνική διαστρέβλωση της πραγματικότητας για μικροπολιτικούς λόγους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που ξέρουν να βαδίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν τον δρόμο ακολούθησαν χθες από τα Χανιά ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Πολάκης. Δεν ήταν η πρώτη φορά δυστυχώς. Ας δούμε τι ισχυρίστηκαν και ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα:
Ψέμα 1ο: Ουδέποτε έχω δηλώσει ότι το νέο κτήριο για τη στέγαση του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισάμου θα κατασκευαζόταν σε ένα χρόνο. Αυτό και πρακτικά δεν μπορεί να γίνει για όποιον γνωρίζει τα απολύτως στοιχειώδη αναφορικά με τα δημόσια έργα. Αν ο κ. Πολάκης, που το επικαλέστηκε, βρει ένα βίντεο με τέτοια δήλωσή μου, θα παραιτηθώ. Αν δεν βρει, δεν περιμένω ότι ο κ. Πολάκης έχει το ηθικό ανάστημα να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Θα επιλέξει να κρυφτεί, κατά την προσφιλή του τακτική, μετά τη “λάσπη στον ανεμιστήρα”. Το ίδιο έχει κάνει ήδη άλλες δύο φορές στο παρελθόν όταν αναφέρθηκε -πάλι με ψέματα- στο πρόσωπό μου. 
Σε ό,τι αφορά στο έργο, σήμερα, αφού αντιμετωπίστηκαν μια σειρά από θέματα, μελετητικά και γραφειοκρατικά, και αφού υλοποιήθηκε έγκαιρα η βέλτιστη λύση για την προσωρινή στέγαση μαθητών και εκπαιδευτικών, έχει γίνει ο διαγωνισμός για την κατεδάφιση του παλαιού, πλήρως ακατάλληλου ακόμα και πριν από τον ισχυρό σεισμό, σχολικού συγκροτήματος στην Κίσαμο. Το κόστος της κατεδάφισης έχει αναλάβει η ΚΤΥΠ Α.Ε., ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτηριακές υποδομές. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η κατεδάφιση θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα, η ΚΤΥΠ προχωρά τις μελέτες, έτσι ώστε το συγκεκριμένο έργο να είναι από τα πρώτα που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης.


Δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθεί κανένας πριν φτιαχτεί το σχολικό συγκρότημα... εξάλλου ειναι καταγεγραμμένες οι δηλώσεις αλλά και οι απορίες των παρευρισκόμενων στην συγκεντρώσεις τότε και όλοι ξέρουμε τι ειπώθηκε, μάλιστα αυτές οι υποσχέσεις έγιναν σε μαθητές-γονείς και εκπαιδευτικούς. Το ΕΣΠΑ τρέχει και όπως φαίνεται δεν  υπάρχει προοπτική όχι το τωρινό ούτε του 2027 να προλάβουμε να έχουμε κάτι... ή έστω το 12θέσιο πρώτο κτήριο που ήταν η υπόσχεση τότε. 
- Εγώ σαν πρόεδρος συλλόγου γονέων του Γενικού Λυκείου τότε, είχα ρωτήσει πολλές φορές για το χρονοδιάγραμμα και πάντα σαν απάντηση έπαιρνα "το 2023 θα ειναι η χρονιά που θα έχετε το πρώτο κτήριο... μάλιστα είχα πει, τότε, οτι ούτε σε 10 χρόνια θα έχουμε κάτι... και το 2030 ακόμα θα κουβεντιάζουμε τα ίδια.
Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στην γειτονιά μας γιατί το θέμα το είχαμε και το έχουμε πάρει πολύ επιφανειακά, φυσικά για όλα αυτά δεν φταίει κανένας υπουργός αλλά εμείς που πιστεύουμε τις υποσχέσεις. 
Εξάλλου κάποιος θα μπορούσε να μας πει....γιατί έχετε παράπονο ; Και προκάτ τελευταίας τεχνολογίας έχετε και σε 2-3 χρόνια θα έχετε και τα εργαστήρια στο ΕΠΑΛ εφόσον βέβαια θα υπάρχουν ακόμα ΕΠΑΛ στην Κίσαμο.
Καταγεγραμμένο δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα γιατί απλά δεν πιστεύαμε οτι θα φτάναμε σε αυτήν την κατάσταση... τρία χρόνια και κάτι μήνες και να μην έχει γίνει ούτε μια προσπάθεια για τα Νέα Λύκεια. 
Φυσικά το ερώτημα μετά και τα παραπάνω ειναι "Πότε κύριε βουλετά θα ειναι έτοιμα τα Νέα Λύκεια Κισάμου; Πότε υπολογίζεται με τα νέα δεδομένα; "
Και όποιος πιστεύει οτι θα ειναι το 2029 έτοιμα, 10 χρόνια μετά ας βάλει .....στοίχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: