Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΟΥΛΙΣΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 Η Σκαλίδη, η πλατεία Τζανακάκη, η Περίδου, η Καμπούρη και ενας- δυο ακόμα δρόμοι ειναι το σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης της Κισάμου...που κακά τα ψέματα τα τελευταία χρόνια έχει χορτάσει τις τόσες υποσχέσεις που θρουλά απο αγανάκτηση. Το ιστορικό κέντρο της πόλης που έτυχε της προσοχής, της προεκλογικής προσοχής όλων όσων πέρασαν απο το δημαρχιακό θώκο θρουλά και αποσυντίθεται σε γρήγορους ρυθμούς... φαίνεται οτι δεν περιμένει ούτε το Οpen Mall, πολύ δε περισσότερο τις ιδέες κάποιων που απλά πέρασαν για να καταγράψουν δίχως να μπορούν και αυτοί να το ακουμπήσουν... 
Ανάπλαση, αναμόρφωση, διαμόρφωση, σουλούπωμα κλπ αυτά που κάθε τόσο ένας άσχετος μας κοπανάει για να μας ξεφορτωθεί αλλά και να ξεφορτωθεί αυτό τον βραχνά που εδώ και 30 χρόνια ειναι στα σχέδια..... ιδέες της πλάκας και κάθε τόσο σκορπισμένα λεφτά απο το δημοτικό ταμείο, για άλλους, μιας και η κατάσταση παραμένει η ίδια και η ίδια.
Ο δρόμος του Αγίου Σπυρίδωνα, η Καμπούρη...εγώ την θυμάμαι έτσι 40 χρόνια με τις διαλυμένες πλάκες της, επικίνδυνη, βρώμικη, αηδιαστική κλπ. ποιος έκανε προσπάθεια να αλλαξει κατι σε αυτόν τον δρόμο, που θα μπορούσε να ήταν αναφορά για την πόλη;...κανείς...μια τεμπέλα έβαλαν οτι απαγορεύεται η κίνηση τις απογευματινές ώρες και έκοψαν και τον μοναδικό Πλάτανο στην βρύση του Μαρή γιατί ενοχλούσε... τα ίδια έκαναν και οι Γερμανοί, έκοψαν κι αυτοί άλλους δυο γιατί δεν χωρούσαν τα φορτηγά τους να περάσουν ...
Οpen Mall το γράφω αγγλικά μπας και μας δώσει ώθηση ... υπάρχει κανένας πλην 2-3 που πιστεύουν οτι θα προχωρήσει; Αμφιβάλλω, αισιόδοξος ήμουν και εγώ αλλά δεν βλέπω φως στο τούνελ... απλά έπεσαν οι υπογραφές θα έλθει μια μελέτη απο την ΔΕΠΑΝ και αντε να δούμε τι θα πρωτοφτιάξουμε, που ώσπου να το αποφασίσουμε θα έχει αποθρουλήσει..όλο το ιστορικό κέντρο.
Υπάρχει βέβαια και το Ερευνητικό Πρόγραμμα για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του ευρύτερου Ιστορικού Κέντρου της πόλης Κισάμου απο το Μετσόβιο πολυτεχνείο...όμως το λέει η πρόταση ξεκάθαρα, ερευνητικό...και τίποτα άλλο.. μετά πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τα κονδύλια ώστε να κάνουμε αυτά που θα μας υποδείξουν ώστε να ειμαστε λειτουργικοί...ώσπου όμως να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους θα έχουμε ξαναθρουλήσει....
Βολεμένα πράγματα απ' όλους που παραμερίζουν επιτήδεια το πρόβλημα που λέγεται ανάπλαση, ανάδειξη, προστασία,... αστο θα βρεθεί κάποιος άλλος, εμείς δεν ειμαστε για τέτοια... Φυσικά, αλλά το θέμα ειναι για τι ειμαστε; Λίγα πράγματα άλλαξαν απο το 2019 και αυτά που άλλαξαν δεν ήταν προς το καλύτερο.
Προοπτική για κάτι καλύτερο στο Ιστορικό κέντρο αυτήν την τετραετία δεν υπάρχει, αυτό ειναι σίγουρο, όσα λεφτά κι αν μας δώσουν, όση προσπάθεια και με καλή θέληση κι αν έχουν κάποιοι λίγοι ονειροπόλοι... Το θρούλισμα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια μιας και όπως βλέπουμε, ούτε επενδύσεις μπορεί κάποιος να κάνει όταν δεν υπάρχει κάτι σίγουρο και εξασφαλισμένο για μια περιοχή που θα μπορούσε να ήταν το στολίδι της πόλης... 
Λύση εγώ δεν βλέπω, αλλά μπορεί η δημοτική αρχή να σώσει τα προσχήματα και να δημιουργήσει μια υποτιθέμενη κίνηση στο παλιό κέντρο μπας και ανοιχτούν και κάποια άλλα μαγαζιά...και μπει και λίγος κόσμος ώστε να συγκινηθούν και οι παλιοί ιδιοκτήτες και ρίξουν λίγο χρήμα για να σουλουπωσουν την περιουσία τους. Να αποφασίσει λοιπον να αποσυμφορήσει το Δημαρχείο και να μεταφέρει μια δυο υπηρεσίες του στο ιστορικό κέντρο. Να νοικιάσει δυο μαγαζιά στο κέντρο, μα δεν θα πέσουν έξω στα οικονομικά του, και να μεταφέρει ύδρευση- άρδευση και το ΚΕΠ στην Σκαλίδη... έτσι βάζει κόσμο και δημιουργεί κάτι διαφορετικό.
 Είμαι σίγουρος οτι κάποιος δημοτικός σύμβουλος θα το έχει σκεφτεί αυτό... ας το κάνει μα δεν θα χάσουμε και κάτι...τουναντίον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: