Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ

Στα πλαίσια του βιολογικού καθαρισμού στην Κίσαμο αποκαλύφτηκε στην Εφέδρων Πολεμιστών (πλησίον του Δημαρχείου) λαξευτός θαλαμωτός Ρωμαϊκός τάφος. Ο ασύλητος οικογενειακός τάφος είχε 4 ταφές και τα κτερίσματα που βρέθηκαν αρκετά γυάλινα μυροδοχεία (φωτο 1) που χρονολογούνται από τον 1ο ως και 3ο αιώνα μ.Χ.

Ξεχωρίζει το γυάλινο κύπελλο (φωτο 2) με την επιγραφή "ΛΑΒΕ ΤΗΝ ΝΕΙΚΗΝ" και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα που δίνεται σε νικητή αγώνα. Παρόμοιο κύπελλο έχει βρεθεί στην Σιδώνα και βρίσκεται στο μουσείο του Τολέδο.

Στα πήλινα αγγεία (φωτο 3) ξεχωρίζει ένα βολβόσχημο μυροδοχείο ένα μελανοδοχείο και ένα ειδώλιο πουλιού.

Τέλος βρέθηκαν 8 χρυσά τρίλοβα φύλλα και 4 χρυσά δισκάρια, τα δυο με σταυρωτή αναδίπλωση. Όλα τα ευρήματα μας μαρτυρούν την οικονομική κατάσταση των νεκρών που ενταφιάστηκαν κατά πάσα πιθανότητα από τον 1ο ως και τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση του τάφου απο την αρμόδια αρχαιολόγο, στο ΙΒ' Κρητολογικό συνέδριο.

Τις τελευταίες μέρες με συγκεκριμένες κινήσεις προσπαθεί ο αγαπητός φίλος Κώστας Χαρτζουλάκης να αναδείξει την αυθαιρεσία όπως την χαρακτηρίζει του ΥΠΠΟ που έφτιαξε ένα τάφο στην μέση του δρόμου. Φυσικά έτσι όπως είναι ο δρόμος είναι πρόβλημα, όμως όλα έγιναν κατόπιν αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και το υποέργο "διερευνητικές ανασκαφές- υπάγεται στο έργο, μεγάλο έργο της πόλης, "Συλλογή και μεταφορά λημμάτων κόλπου Κισάμου. Αν ο δήμος δίνει το οκ να φτιαχτεί ένα μνημείο μοναδικό -για αυτούς που ξέρουν και ενδιαφέρονται- τότε η αρχαιολογία με τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό απο το κυρίως έργο το κάνει. Δεν περιμένει...
 Το θέμα καλώς αναδείχθηκε αλλά δίχως προτεινόμενη λύση, η αρχαιολογία δεν έχει καμιά ευθύνη αφού τα υπόλοιπα έργα του δρόμου δεν έγιναν απο την Δημοτική αρχή. Θα μπορούσε ταυτόχρονα να γίνει ένας καθωσπρέπει πεζόδρομος αξιοποιώντας πολλά και ιδιαίτερα απο το Μουσείο ως και το δημαρχείο. Βρύση Μαρή, Άγιο Σπυρίδωνα- Βρύση Φυστικλή -Βρύση Ρουκουνάκη- ταφικό μνημείο- πλατεία Ειρηναίου. Φυσικά τίποτα δεν είναι αργά για να γίνει και αυτός είναι ο σκοπός κάθε πολίτη ή εκλεγμένου που θέλει να δει την πόλη του να ομορφαίνει και όχι να αποκτά μόνιμους χώρους στάθμευσης και περισσότερα αυτοκίνητα, ή επικίνδυνους γκαζάκηδες που θα πέσουν πάνω στο ταφικό μνημείο. Η Κίσαμος έχει πάνω απο 30 χωματόδρομους και πάνω απο 20 δρόμους του σχεδίου πόλης που δεν έχουν ανοιχτεί. Λογικό να αγκομαχά αφού πλέον τα αυτοκίνητα δεν μας χωρούν... αρα εδώ πρέπει να ρίξουμε το βάρος πως θα ανοίξουμε τους υπόλοιπους δρόμους αλλά και θα τους ασφαλτοστρώσουμε. .. αναδεικνύοντας όσα μνημεία μπορούμε, Θρησκευτικά- ιστορικά- αρχαιολογικά- φυσικά κλπ. 
Τον τουρίστα δεν τον πειράζει που ένα μνημείο είναι στην μέση του δρόμου ..τον πειράζει που δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, δεν μπορεί να περπατήσει ελεύθερα, δεν βλέπει αυτά που διαβάζει στους τουριστικούς οδηγούς, δεν βλέπει κατατοπιστικές και ενημερωτικές πινακίδες και πολλά άλλα. 
Καλές οι παραλίες της Κισάμου αλλά τι γνώμη έχουν και έχουμε γι' αυτήν την πόλη; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: