Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Στο Ηράκλειο, στην Κοζάνη, στην Θεσσαλονίκη στο Κορδελιό, στα Χανιά και σε πάμπολλες άλλες πόλεις της Ελλάδος (δεν κουβεντιάζω για το εξωτερικό) υιοθέτησαν ως τρόπο τοποθέτησης των κάδων απορριμμάτων την υπογειοποίηση, καταργώντας ουσιαστικά τους κλασσικούς υπέργειους κάδους που όλοι ξέρουμε τι προβλήματα δημιουργούν στην εικόνα της πόλης. Ήταν μια σκέψη και της σημερινής δημοτικής αρχής μιας και αντιλήφθηκε το πρόβλημα. Βέβαια η ιδέα απορρίφθηκε μιας και στην πόλη μας υπάρχει το θέμα αρχαιολογία και δεν είσαι σίγουρος τι θα βρεις στο υπέδαφος, μιας και είναι γνωστό που έχουν κτίσει οι πρόγονοι μας την Κίσαμο. Σχεδόν το 1/3 της πόλης δεν γίνεται να υπογειοποιήσει τους κάδους (με κίτρινο χρώμα και λίγο απο το πορτοκαλί) ... λόγο βάθους. Αντίθετα στα 2/3 δεν υπάρχει πρόβλημα και ανεπιφύλαχτα μπορεί η δημοτική αρχή να κάνει αυτό το έργο, που θα αναβαθμίσει την εικόνα των χώρων και της πόλης, ειδικά στην παραλιακή ζώνη και έξω απο τα μεγάλα s/m όπου σήμερα γίνεται ένας χαμός. Ας το ξανασκεφτεί λοιπόν μιας και για κάθε πράγμα υπάρχει μια λύση...ειδικά άμα τρέχουν και προγράμματα απο την Ε.Ε... και το πράσινο ταμείο.

Μπορεί να ξεκινήσει το έργο περιμετρικά της παλιάς πόλης διαλέγοντας κάποια απο τα κόκκινα σημεία που με σιγουριά δεν έχουν αρχαιότητες, και θεωρούνται και τουριστικές περιοχές, ώστε να βελτιώσει αυτό το θέαμα που βλέπουμε καθημερινά σαν "Φώτο της ημέρας".
Τελωνείο, παραλία γηπέδου, Μαύρο Μώλος, όλη η δυτική Ηρώων Πολυτεχνείου απο την γέφυρα του Πύργου, στα τρία μεγάλα s.m, στο Αννουσάκειο, στο παλιό Λύκειο στον Αγιο Αντώνη ως και έξω απο το Δημαρχείο ειναι χώροι που δεν υπάρχει πρόβλημα να υπογειοποιηθούν οι κάδοι.....
Το θέμα είναι αν θέλουμε να διορθώσουμε την εικόνα της πόλης, αν ναι τότε θα πρέπει να βρούμε λύσεις, και λύση δεν είναι να μην έχουμε κάδους επειδή δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε καθαρούς... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: