Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΣΑΜΑΡΙΑ-ΛΑΦΟΝΗΣΙ-ΜΠΑΛΟΣ

Μοίρασε τα κέρδη του όπως συνηθίζει κάθε Μάη, ο Φορέας διαχείρισης Σαμαριάς, μιας διάσημης προστατευόμενης περιοχής που είναι απο τις σημαντικότερες για τον φυσικό της πλούτο, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως.
Μια έως πέντε φορές το έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα όλοι όσοι κάνουν διακοπές στην Κρήτη. Ήταν κάποτε το σήμα κατατεθέν των Χανίων, όχι οτι δεν είναι και σήμερα αν και έχει χάσει την πρωτιά του, ανεπίσημα βέβαια, απο Λαφονήσι και Μπάλο.
216.812 Ε είναι τα καθαρά κέρδη που θα μοιραστούν οι 4 Δήμοι που έχουν επαφή με το μοναδικό σε ομορφιά φαράγγι και αυτά πάνε στις κοινότητες του κάθε Δήμου.
Δήμος Πλατανιά    86.725Ε (Λάκκοι- Μεσκλά)
Δήμος Σφακίων   101.179Ε (Αγιά Ρουμέλη- Άγιος Ιωάννης- Ανώπολη)
Δήμος Χανίων       14.454Ε (Θέρισσος)
Δήμος Κανδάνου   14.454Ε (Σούγια)
Θα μου πεις τώρα σιγά το χρήμα... όμως δεν είναι έτσι που σκεφτόμαστε μιας και το Φαράγγι είναι πεντακάθαρο, κερδίζει διακρίσεις όχι για τα μάτια του κόσμου, που κάνουμε εμείς, είναι ανάμεσα στις καλά προστατευόμενες περιοχές μας, όχι σαν τα χάλια τα δικά μας, και θα είναι συνέχεια στις υψηλές θέσεις μιας και η προσπάθεια προστασίας του δεν σταματά. Φυσικά και τα 100.000 Ε καθαρά μου φαίνεται οτι είναι λίγο περισσότερα απο τα δικά μας που δεν ξέρουμε ακριβώς ποτέ πόσα είναι...αν αναλογιστούμε οτι το Φαράγγι το πέρασαν πέρυσι 190.000 άτομα (180.000 εισιτήρια), ενώ τις δικές μας Natura τις επισκέφτηκαν πρόχειρα-πρόχειρα πολύ πάνω από 1.000.000 τουρίστες.
Ο φορέας διαχείρισης της Σαμαριάς λειτουργεί με υψηλά στάνταρ, πράγμα που πρέπει και μεις να επιδιώξουμε και να δημιουργήσουμε για τις προστατευόμενες περιοχές μας. Εξάλλου τα καθαρά κέρδη που έχουν οι δήμοι μας (μόλις δυο) θα είναι πολλαπλάσια απο αυτά που μοιράζονται τώρα στην Σαμαριά, αλλά και απο αυτά που κάθε τόσο μας παρουσιάζουν οι Μονομετοχικές των όμορων δήμων της περιοχής, με την συζήτηση επί του θέματος να μην έχει όχι αποτέλεσμα αλλά ούτε και τέλος.
Δεν θα πιαστώ πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός φορέα Δυτικής Κρήτης αλλά θα λύσει πολλά προβλήματα ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν κατασταλάξει αν ο τουρισμός είναι στην πρώτη γραμμή μας ή ο...γύψος! 
Και φυσικά τέτοιες ευκαιρίες παρουσιάζονται σπάνια... και τώρα είναι οτι πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: