Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

ΜΑΡΤΣΙΑΝΑ ΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ

 Μαρτσιανά, ακόμα ένα από τα εγκαταλελειμμένα χωριά της επαρχίας Κισάμου, στα ανατολικά και λίγο πριν την είσοδο του Τοπολιανού φαραγγιού.
 5-6 σπίτια ερειπωμένα πλέον, με μια πλούσια πηγή με τρεχούμενο νερό ακόμα και σήμερα και μια εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η μόνη που σώζεται και γιορτάζει στις 3 του Νοέμβρη.
Το χωριό, ίσως γειτονιά των Καψανιανών, εγκαταλείφθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα και όπως δηλώνει και το όνομα του κατοικούνταν από την οικογένεια των Μαρτσάκηδες, που σήμερα τους βρίσκεις στα διπλανά χωριά,Βουλγάρω, Τοπόλια και Σκουλουδιανά.
 Το χωρίο συγκοινωνούσε με τα Τοπόλια με ένα υπέροχο καλντερίμι, που ακόμα και σήμερα σώζεται σε ορισμένα σημεία και περνούσε από την βενετσιάνικη γέφυρα του Βάρδα χαμηλά στο τοπολιανό φαράγγι και έφτανε ψηλά ως το άλλο μισοεγκαταλελειμμένο χωρίο το Νησί.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: