Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 9 Απριλίου 2019

6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Πλημμύρισε το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου από τα χαμόγελα και τις παιδικές φωνές εκατοντάδων παιδιών - μαθητών Δημοτικών Σχολείων της ευρύτερης περιοχής της Κισάμου, στην έναρξη της πρώτης ημέρας λειτουργίας του 6ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο « Εσπερία» της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου, με την συνδιοργάνωση του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της Μητροπόλεως και την συμμετοχή των Οδοντιάτρων Κισάμου και της Σχολής ΕΠΑΣ, ΟΑΕΔ Ταυρωνίτη. Στην πρωινή ζώνη μετείχαν εκατοντάδες παιδιά όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να συναναστραφούν με την γνωστή και καταξιωμένη συγγραφέα Παιδικών και Εφηβικών βιβλίων κα Αικατερίνη Μουρίκη, η οποία μίλησε στα παιδιά για τον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Να περιηγηθούν στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου, η οποία φιλοξενείται εις το φουαγιέ του Τσατσαρωνάκειου και περιλαμβάνει εκατοντάδες τίτλους Παιδικών βιβλίων και να γευθούν λιχουδιές που είχαν ετοιμάσει οι φοιτητές των Τμημάτων Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής των Σχολών ΕΠΑΣ, ΟΑΕΔ, Ταυρωνίτη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η εκλεκτή συγγραφέας μίλησε σε εκδήλωση για Εκπαιδευτικούς και Γονείς, με θέμα: «Σύγχρονο παιδί και βιβλίο… Τρόποι προσέγγισης». Η καταξιωμένη ομιλήτρια με ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο αναφέρθηκε στην σχέση παιδιού και βιβλίου σημειώνοντας: «Το παιδικό βιβλίο διαμορφώνει όχι μόνον τον χαρακτήρα του παιδιού, αλλά και του γονέα. Συνταγή για να έρθει το παιδί κοντά στο βιβλίο είναι το παράδειγμα μας. Γονιός σημαίνει θυσία, άγγελος μέσα στο σπίτι, έχει μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά και το μέλλον της κοινωνίας. Χαρίστε χρόνο στα παιδιά σας, οικογενειακή θαλπωρή και γαλήνη», κατέληξε η κα Μουρίκη, με αναφορά σε βιωματικές εμπειρίες. 
Ακολούθησαν τραγούδια από την Παιδική Χορωδία του Ωδείου της Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου και χοράρχη κ. Γεωργίου Χαχλάκη, με την συνοδεία εξαιρετικών μουσικών, συνεργατών του Ωδείου της Μητροπόλεως, ως επίσης και παρουσίαση παιδιών της Σχολής Αρμονίου του Ωδείου. Η άρτια απόδοση των τραγουδιών από τις παιδικές φωνές μάγεψαν και σαγήνεψαν το ακροατήριο. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θ. Σταθάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο δια την προσφορά «στον πολιτισμό και την παιδεία του τόπου». Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την εκλεκτή ομιλήτρια κ. Μουρίκη δια την ουσιαστική συμβολή της εις την επιτυχή έναρξη του 6ου Παιδικού Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου της Μητροπόλεως, σημείωσε: «Η Μητρόπολις μας μέσα από το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο Της συμβάλλει, ουσιαστικά, αποτελεσματικά και ενεργά στην πνευματική και πολιτιστική ανύψωση του τόπου και της ευρύτερης περιοχής. Δεν αρκείται στην καλλιέργεια και μετάγγιση στις νεώτερες γενεές του πολιτισμού και των άυλων αξιών, αλλά δημιουργεί πολιτισμό. Το γεγονός ότι περισσότερα από 300 παιδιά, νέοι και έφηβοι, δραστηριοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση στους χώρους του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου, είναι απτή απόδειξη του λόγου του αληθές. Σε εποχές που κάποιοι θέλουν τα νιάτα πειθήνια και άβουλα όργανα, μεθώντας τα στον ίλιγγο της ταχύτητας και του απαγορευμένου, η Εκκλησία τους ανοίγει φωτεινούς ορίζοντες δημιουργίας, πολιτισμού, αξιών και ιδανικών. Απαντά με έργα, ανεβάζοντας την κοινωνία «λίγο ψηλότερα», όπως λέει και ο ποιητής», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Τον συντονισμό της ιδιαίτερα επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης είχε ο κος Ιωάννης Μουντογιαννάκης, βιβλιοθηκονόμος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος ενημέρωσε για το Πρόγραμμα των επόμενων ημερών, τις παρουσιάσεις που θα γίνουν ως και την συμμετοχή Γυμνασίων και Λυκείων που θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την στοματική υγιεινή και τον κίνδυνο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, από ειδικούς της υγείας, καθώς το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: