Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ....


Η κ. Ευαγγελία Σκουνάκη, η κ, Χριστίνη Λυγιδάκη, η κ. Θεανώ Δαρμάρου, η κ. Παγώνα Ροδουσάκη, η κ. Μαρίκα Χαρχαλάκη. Μια παρέα αντιπροσωπευτική των γυναικών του παλιού Καστελιού. Ωραίες, δυναμικές. Μέσα στη μόδα. Χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές, κάτι που δεν διέκρινες, εντούτοις θεμελίωσαν και κράτησαν οικογένειες, ανέθρεψαν παιδιά και έδωσαν συνέχεια στη ζωή. Αντιμετώπισαν δυσκολίες που κάθε γυναίκα  μπορεί να αντιμετωπίσει, τα κατάφεραν. Άριστες νοικοκυρές σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική, χωρίς να είναι μάστερ σεφ, αλληλοδανείζονταν συνταγές από τα καταπληκτικά τετράδια συνταγών που είχαν και ας ήταν ανορθόγραφα (όπως της μητέρας μου). Αλλά και στο κέντημα και το πλέξιμο, κι άλλες στον αργαλειό.
Στάθηκαν στο πόδι του συζύγου τους όταν εκείνος έλλειπε στο πρατήριο, στο φαρμακείο, στο ραφείο. Η κ. Θεανώ είχε δικό της μαγαζί.
Προσέφεραν κοινωνικό έργο όλες σαν μέλη του Συλλόγου γυναικών που πρώτη η Μαρίκα Γεωργιλαδάκη γυναίκα του γιατρού οργάνωσε και ο μακαριστός Ειρηναίος ενίσχυσε και επεξέτεινε. Και και στον οποίο σύλλογο κατέφευγε κάθε αναγκασμένος. Βοήθησαν, φιλοξένησαν, υποδέχτηκαν ξένους. Οργάνωσαν εκδηλώσεις, ομιλίες, χορούς και εσπερίδες. Και ήταν πολλές μα πολλές τέτοιες γυναίκες στον τόπο μας......
Έτσι για να θυμηθούμε σήμερα  που είναι η μέρα της γυναίκας, καθένας τις γυναίκες του τόπου του, και αυτές που επηρέασαν τη ζωή του........
Ευτυχία Δεσποτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: