Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΑ ΤΣΑΓΚΑΡΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΣΙΟΥ

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ -ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΑΚΗ 
 Τα τσαγκάρικα -υποδηματοποιία του παλιού Καστελλιού ήταν όσα και τα ραφτάδικα .. μάλιστα τα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα ήταν σαν τις σημερινές μικρές βιομηχανίες αφού όλα τα παπούτσια ήταν παραγγελία, και το προσωπικό ήταν πάρα πολύ. Κάτω βλέπουμε ένα από τα μεγαλύτερα τσαγκάρικα της πόλης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1928) των Ξηρουχάκηδων Στέλιου και Αντώνη, με 28 τσιράκια (μαθητευόμενοι) και 5-6 κορδελιάστρες (γάζωνε τις φόδρες).
ΑΔΕΛΦΩΝ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ 1928
Ένα από τα πρώτα μαγαζιά με έτοιμα παπούτσια στην πόλη της Κισάμου ήταν το υποδηματοποιείο των αδελφών Βομβαίδη στα μέσα της δεκαετίας του '30, Εβραίοι που είχαν το μαγαζί τους κάπου στην αρχή του στενού του Φωτάκη. Μετά ακολούθησαν και πολλοί άλλοι και στο τσαρσί έμεινα 2-3 υποδηματοποιία και κάμποσοι τσαγκάρηδες. 
ΛΟΥΒΙΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Όσους θυμάμαι..και είμαι σίγουρος οτι θα συμπληρώσετε πολλά άλλα ονόματα...
Ξηρουχάκης Αντ.-Γιακουμάκης Χαράλαμπος- Βομβαίδης- Βαρουχάκης Κωνστ.- Κουρτάκης Γιώργος.- Κουρτάκης Εμμ- Λουβιτάκης Εμμ- Φωτάκης Γιωργος.- Βερυκάκης-Τσιμπλάκης Λευτέρης- Χαιρετάκης Θεοχάρης, Τριαναταφυλλάκης Δημήτρης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: