Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΤΑ ΛΑΤΖΙΑΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Στα Λατζιανά και στην παλιά εκκλησία του 11ου αιώνα της Αγίας Βαρβάρας*, γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Ευστάθιος όπως κάθε χρόνο με εσπερινό. Ο προστάτης Άγιος των κυνηγών γιορτάζεται κάθε χρόνο εκεί κάτω απο τα πλατάνια ..φέτος σεμνά δίχως όργανα λόγω πένθους, αλλά με πλουσιοπάροχο κέρασμα. 
*Ο παλαιός ναός κτίστηκε περίπου τον 11ο αιώνα στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς με τρούλο με μεταγενέστερη προσθήκη νάρθηκα. Φέρει πολλά στοιχεία της Κωνσταντινουπολίτικης αρχιτεκτονικής, όπως στοιχεία της κρυμμένης πλίνθου και τα τυφλά αψιδώματα. Το υστερογοτθικό θύρωμα και το αρκοσόλιο χρονολογούνται από την Ενετοκρατία.
Ο ναός έφερε τοιχογραφικό διάκοσμο που χρονολογείται στα μέσα του 11ου αιώνα και, από τα λιγοστά εναπομείναντα τμήματά του, αποδίδεται σε ικανότατο ζωγράφο που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: