Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΤΑ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ

Τα Καλντερίμια, από την τούρκικη λέξη kaldirim, στα ελληνικά λιθόστρωτα μονοπάτια. Ποιος δεν έχει περπατήσει σε τέτοια; Σχεδόν όλοι και περισσότερο όσοι γεννήθηκαν σε χωριά ή μικρές γειτονιές τα έχουν χιλιοπερπατήσει. Κάθε χωριό είχε από 4-5 τέτοια, με τα καλύτερα να πηγαίνουν στις βρύσες των χωριών, άλλα προς τις εκκλησιές και μερικά συνέδεαν γειτονιές ακόμα και χωριά.   
Τα τελευταία χρόνια βέβαια καταστρέφονται για να.... φαρδύνουν, δεν έχουμε γαϊδάρους πια αλλά αυτοκίνητα, να γίνουν πιο βατά, (τα περισσότερα παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια ήταν και είναι με ακανόνιστες πέτρες) να γίνουμε Ευρωπαίοι.
Πάντως μια προσπάθεια διατήρησης των δεν θα ήταν άσχημη, ειδικά στα χωριά....σε ένα τέτοιο περπάτησα λοιπόν και εγώ χθες, σ' ένα 4.000 χρόνων μονοπάτι που οι πέτρες του άστραφταν απο την παλιοκαιρία. Ένα μονοπάτι που υπάρχει ακόμα σε πολλά σημεία του άθικτο και συνέδεε την αρχαία Πολυρρήνια με την Κίσαμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: