Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

ΠΙΑΣΕ ΕΝΑ ΜΕ ΦΑΛΙΑ....

 Έψαξα να βρω έστω μια ιστορία με ένα καρπούζι με φάλια.... δεν βρήκα σε ολόκληρο το ίντερνετ ούτε μια. Μετά αναρωτήθηκα δεν μπορεί όλος ο κόσμος τρώει καρπούζι μάλλον δεν ξέρουν τι σημαίνει φάλια.
Μικρό παιδί θυμάμαι στα μπακάλικα της Σκαλίδη σωροί οι καρπούζες, με ένα δίφραγκο αγόραζε μια τεράστια .. με τον φόβο όμως να την πατήσεις και δίστάζες.. ο μπακάλης σου έλεγε:
-Έλα πάρε μια με φάλια...
Σου έκοβε ένα τριγωνικό κομμάτι για να σου δείξει την κοκκινίλα του..ενίοτε το δοκίμαζες.
Τις καλύτερες καρπούζες τις έβγαζε το Γεράνι, μετά φυτέψανε και στην Γραμπούσα κάτι τεράστιες "οι άσπρες" ... ακόμα θυμάμαι κάποιον Σταματάκη να αράζει το τρακτέρ του έξω απο την Αγροτική τράπεζα και να τις πουλά (Η αγροτική τράπεζα τότε ήταν  στη αρχή της Σκαλίδη)
Σήμερα δεν χρειάζεσαι φάλια.. παίρνεις την μισή και ξέρεις οτι είναι σίγουρα καλή.
Όσα δεν ξέρεις για το καρπούζι
Κατάγεται από την Αφρική, κάποιοι λένε από την έρημο Καλαχάρι.
Πήρε το όνομα του από την τούρκικη λέξη καρπούζ, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν μηλοπέπων.
Οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη νερού και το κουβαλούσαν μαζί τους σε μακρινές εκστρατείες.
Σε όλο τον κόσμο φυτρώνουν πάνω από 1.200 ποικιλίες καρπουζιού
Σπόροι καρπουζιού βρέθηκαν μέχρι και μέσα στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών
Δύο φλιτζάνια καρπούζι έχουν μόνο 80 θερμίδες.
Η κιτρουλίνη που περιέχει το καρπούζι έχει ίδια αποτελέσματα με το Βιάγκρα, φτάνει να καταναλώνεις πάνω από 6 φλ. καρπούζι την ημέρα!
Το καρπούζι σταματάει να ωριμάζει αφού κοπεί από το φυτό.
Διατηρείται μέχρι 2 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού κοπεί,
διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο. Όσο περνάει ο καιρός χάνει λίγο λίγο την γεύση του.
Ο συνδυασμός καρπούζι-φέτα δεν είναι διαδεδομένος μόνο στην Ελλάδα. Στα Βαλκάνια, το το Ισραήλ και την Αίγυπτο καταναλώνουν επίσης μετά μανίας γλυκό καρπούζι με αλμυρό τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: