Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αρχαία Κίσαμος, παράλια πόλη στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετούς αιώνες στην πεδιάδα που πλαισιώνει τον κόλπο Κισάμου. Αυτή η αρχαία πόλη ήταν το λιμάνι της αρχαίας Πολυρρηνίας, της παλαιότερης δωρικής πόλης της Κρήτης. Ως Κίσαμος αναφέρεται από τον ιστορικό Πτολεμαίο στο έργο του «Γεωγραφικά», από τον Στράβωνα αλλά και από τον Πλίνιο σαν Cisamos.... γράφει η ιστορία σήμερα!!
Όμως η αλήθεια είναι οτι ενώ αναφέρεται, κάτι να μας το μαρτυρεί, χειροπιαστό δηλαδή, οτι υπήρχε σαν πόλη δεν υπάρχει ακόμα ...πλην των Ρωμαϊκών χρόνων. 
Κίσαμος στην Κίσαμο, Κίσαμος και στο Αποκόρωνα... κάποιοι μπερδεύτηκαν, τότε δεν υπήρχαν αεροπλάνα και βαπόρια για να τα δεις κι απο κοντά οπότε ..... ο Πλίνιος (4,12,59) αλλάζει και την τοποθετεί κοντά στην Πέργαμο και την Κυδωνία, ο Ιεροκλής (Συνέκδ. 14) μεταξύ Κυδωνίας και Καντάνου και μόνο ο Πτολεμαίος επιμένει οτι βρίσκεται στον κόλπο της Κισάμου.
Είπανε οτι μια αρχαία πόλη δεν μπορεί θα έχει και δικό της νόμισμα... το ψάχνουμε 20 αιώνες τώρα... είπανε ότι κάπου κάτω απο τα Ρωμαϊκά ερείπια θα βρεθεί η Μινωική, άντε η Δωρική, άντε η ελληνιστική Κίσαμος... πράμα, λίγα ίχνη για να το πούμε ψαροχώρι. 
Η αλήθεια είναι οτι σαν λέξη, η Κίσαμος, δεν υπάρχει γραμμένη πουθενά πλην Ρωμαϊκών χρόνων.. και αν υπήρχε όλοι ξέρουμε που θα βρισκόταν .... στην Πολυρρήνια με τις τόσες πολλές επιγραφές που υπάρχουν στον ναό της Αρτέμιδος.. τζίφος. 
Κίσαμος ακόμα και η ετυμολογία της έχει φέρει προβλήματα στους σύγχρονους ετυμολόγους - λεξικογράφους. Μυστήριο άλυτο...ως και το 68 π.Χ......που εμφανίζονται οι Ρωμαίοι.
Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: