Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΕ ΟΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Τροποποιήσεις έχουμε και στο άρθρο 13 του παλαιού νόμου (ν.2971/2001) σχετικά με την παραχώρηση απλής χρήσης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «απλή χρήση» αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, είναι κάθε χρήση, εφόσον από αυτή δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων και δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία τους και τα βιοτικά στοιχεία τους. Η παραχώρηση απλής χρήσης γίνεται έναντι ανταλλάγματος, πλην αν άλλως ορίζεται στον παρόντα νόμο. Για την παραχώρηση της απλής χρήσης γνωμοδοτεί ο οικείος ΟΤΑ α΄ βαθμού με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία προτείνονται οι αιγιαλοί, παραλίες όχθες και παρόχθιες ζώνες που μπορούν να παραχωρηθούν κατά τη διαδικασία του παρόντος άρθρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφασή του οφείλει να λάβει υπόψη του τυχόν περιορισμούς αρχαιολογικούς, περιβαλλοντικούς, επικινδυνότητας, γεωμορφολογικούς, ιστορικής εξέλιξης, κοινωνικούς ή άλλους περιορισμούς εξαιρετικής τοπικής σημασίας.
Η παραχώρηση της απλής χρήσης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν δημοπρασίας, η οποία μπορεί να διεξάγεται και ηλεκτρονικά. Ως τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας ορίζεται το αντάλλαγμα του άρθρου 16Α.  Η διάρκεια της δια δημοπρασίας παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη.
Σε ΟΤΑ α΄ βαθμού ή δημοτικές επιχειρήσεις του άρθρου 266 του ν. 3463/2006 (Α΄11) η παραχώρηση μπορεί να γίνει και απευθείας με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, πλην αν άλλως ορίζεται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Παράλληλα, είναι δυνατή η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, ενώ το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν δύναται να υπερβαίνει τα τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα. Εάν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις για την εκμίσθωση ομπρελών και ξαπλωστρών, πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) του συνολικού εμβαδού του, ισοκατανεμημένο σε όλο το μήκος του αιγιαλού.  (Φαλάσατνα και Λαφονησι)
Ωστόσο, η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής θα πρέπει να καλύπτει μέχρι το 40% του παραχωρούμενου χώρου, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Ειδικά για αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου και εφόσον δεν επηρεάζονται οι στόχοι διατήρησης για το προστατευτέο αντικείμενο. Σε περίπτωση που το πλάτος του αιγιαλού είναι μικρότερο των έξι μέτρων, στην προκήρυξη της δημοπρασίας για την παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού καθορίζεται η απόσταση από την ακτογραμμή που πρέπει να αφήνεται ελεύθερη, ενώ σε περίπτωση απευθείας παραχώρησης η απόσταση αυτή αναγράφεται στη σύμβαση. Η παραβίαση των ανωτέρω όρων επιφέρει την ανάκληση της παραχώρησης. Στο σχέδιο νόμου επισημαίνεται ότι δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τριών μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 100 τετραγωνικών μέτρων.
Στα όμορα προς τον αιγιαλό, παραλία, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή πλεύσιμο ποταμό κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), κέντρα αναψυχής, ναυταθλητικά σωματεία αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και σε επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, που δραστηριοποιούνται σε χώρο όμορο του κοινοχρήστου και λειτουργούν νόμιμα δύναται να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, χωρίς δημοπρασία, για χρονικό διάστημα μέχρι τρία έτη.  
Εδώ όλες οι νέες διατάξεις
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: