Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Ένα πολύ άρθρο-πρόταση του φίλου μου Μάρτιν που διαχειρίζεται και το πολύ καλό blog στα Εννιά Χωριά. Είναι στα Αγγλικά και σε ελεύθερη μετάφραση λέει:
Μπορεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) να συμβάλει στην αποκατάσταση της υποδομής της Κρήτης; Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το ίδιο το Ταμείο, τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και τα τελευταία νέα:
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν η ζημία υπερβεί ένα ορισμένο όριο (1,5% του περιφερειακού ΑΕΠ, δηλαδή 130 εκατ. Ευρώ στην περίπτωση της Κρήτης). Εναπόκειται στις ελληνικές εθνικές (και περιφερειακές) αρχές να εκτιμήσουν τη ζημία και να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη συμφωνούν, μπορεί να καταβληθεί ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το ποσό θα αντιπροσωπεύει ένα ορισμένο μερίδιο της πραγματικής ζημίας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τον πληθυσμό και να επιδιορθώσει βασικές υποδομές (όπως δρόμους). Η αποτελεσματική χρήση της κοινοτικής βοήθειας θα αποφασιστεί από τις ελληνικές αρχές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η κινητοποίηση του ΤΑΕΕ διαρκεί αρκετούς μήνες, διότι η αξιολόγηση των ζημιών και η προετοιμασία της αίτησης συνήθως διαρκεί περίπου 10-12 εβδομάδες και επειδή τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν το ποσό της ενίσχυσης. Ωστόσο, η ενίσχυση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αναδρομικά για την αναχρηματοδότηση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την καταστροφή. Μια άλλη δυνατότητα είναι οι ελληνικές αρχές να συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ανασυγκρότησης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε συνομιλίες με τις ελληνικές εθνικές αρχές, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η αξιολόγηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές της Κρήτης. Εάν η αξιολόγηση επιβεβαιώσει ότι η ζημία υπερβαίνει το όριο των 130 εκατ. Ευρώ, σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης εντός της προθεσμίας των 12 εβδομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: