Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ -ΟΝΕΙΡΟ ΕΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων, στην 10η συνεδρίασή του για το 2019 (20/3), ενέκρινε ομόφωνα την (προ ημερησίας διάταξης) εισήγηση του Δημάρχου σχετικά με την διάνοιξη της οδού πρόσβασης προς τον ιστορικό Φάρο της Απολυτάρας στα Αντικύθηρα. Το έργο θα εκτελεστεί από τη Μονάδα Μελετών – Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ και η συνολική του δαπάνη ανέρχεται σε 106.018,37€, εκ των οποίων το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καλύψει περισσότερο από το 70%. Η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Αποστολάκη και του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι. Προβλέπεται η διαπλάτυνση του υπάρχοντος μονοπατιού προκειμένου να δημιουργηθεί ένας βατός χωματόδρομος και δεν θα εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης λόγω του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού χαρακτήρα της περιοχής ο οποίος διαφυλάσσεται απόλυτα καθώς η επέμβαση είναι ήπιου χαρακτήρα.
 Πρόκειται για ένα αίτημα δεκαετιών από την τοπική κοινωνία καθώς χωρίς την διάνοιξη της οδού, το ιστορικό αυτό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση, αφού είναι αδύνατη η πρόσβαση σε αυτό μηχανημάτων, υλικών και μέσων συντήρησης. Η οδός θα συμβάλει και στην πυρασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της προγραμματίζεται η γενική συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου με τη συνεργασία Δήμου και Πολεμικού Ναυτικού (Υπηρεσία Φάρων).
Ο Φάρος των Αντικυθήρων είναι ένα σημαντικό μνημείο που κατασκευάστηκε το 1926 και το ύψος του πύργου ανέρχεται σε 23 μέτρα, ενώ είναι ορατός σε απόσταση 36 ναυτικών μιλίων.
Ο Φάρος είναι ένα σημαντικό τοπόσημο των Αντικυθήρων, γεμάτο μνήμες και θύμησες για τους Κυθήριους και τους Αντικυθήριους, αλλά και ένας συμβολικός χώρος που ενώνει πολιτιστικά την Ελλάδα με τη Ρωσία, αφού σε αυτόν υπηρέτησε ως Φαροφύλακας επί σειρά ετών ο Ρώσος Ναύαρχος Νικόλαος Φιλοσοφώφ, για τον οποίο ο Δήμος μας πραγματοποίησε τιμητικές εκδηλώσεις το 2016, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: