Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019

ΛΙΜΝΗ ΤΟ ΨΑΡΟΛΙΜΑΝΟ ΜΑΣ

Τόσο καιρό που ήταν απροστάτευτο ήταν λογικό να ξεκουφώσει απο κάτω, και το αποτέλεσμα να χρειαστεί διπλή και τριπλή δουλειά τώρα. Πάντως έχει πολύ ενδιαφέρον το πως ήταν η Λίμνη το ψαρολίμανο της Κισάμου και πότε φτιάχτηκε.
Ο κ. Θεοτόκης Θεοδούλου Διευθυντής της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή για να εξετάσει το συγκεκριμένο συμβάν στο ψαρολίμανο μας, ήταν σίγουρος οτι το λιμανάκι προϋπήρχε των Ενετών και το συμπέρασμα αυτό βγήκε γιατί το βορινό του μώλο έχει αυτά τα δομικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα δεν είναι παράξενο να αναζήτησαν οι κάτοικοι της περιοχής μας άλλο λιμάνι μιας και μετά τον σεισμό της 21 Ιουλίου του 365 μ.Χ και την ανύψωση της Κρήτης κατά 4-5 μέτρα το Μαύρο Μώλος που ήταν το λιμάνι ....έγινε παραλία.
Σε μια πολύ όμορφη όσο και σπάνια φωτογραφία του Ανυφαντή απο το Σελί δεκαετία του 50 φαίνεται καθαρά πως ήταν οι προβλήτες στο ψαρολίμανο τότε αλλά και που ο δρόμος. Μάλιστα φαίνεται καθαρά οτι υπήρχε φανάρι (φωτο κάτω) στην δυτική μεριά της εισόδου, εκεί που φτιάχνουν σήμερα την κατεστραμμένη προβλήτα, το κομμάτι δε αυτό είναι πολύ παλαιότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: