Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ο ΟΡΕΙΧΑΛΚΙΝΟΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

Έτσι θα είναι το άγαλμα που θα τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Κισάμου. Θα κοιτάζει προς τον Παρθενώνα και είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη*, το θέμα "Ειρηναίος" στάση και χώρος αποτελούν προσωπική πρωτοβουλία του νυν δημάχρου Κισάμου Σταθάκη Θοδωρή.
Το άγαλμα θα έχει ύψος γύρω στα 265-268 εκατοστά και η  στάση αυτή με το χέρι πάνω απο τα μάτια -κρύβοντας τον ήλιο- επιλέχτηκε απο τις δυο υπέροχες φωτογραφίες του Ανυφαντή....
 μια στον Μυστρά...λίγο μετά την εκούσια απαγωγή του
και την άλλη στο λιμάνι Κισάμου.
 * Ο Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης γεννήθηκε το 1952 στα Χανιά. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1996 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Χανίων, το οποίο μετείχε στο Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων του υπουργείου Πολιτισμού. Έχει βραβευτεί σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς γλυπτικής: Το 1986 με το 1ο βραβείο για το Μνημείο Αντίστασης της Παναγίας Κεραμειών και το 1996 με το 1ο βραβείο για τον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλέ Καγιαλεδάκη, στο Ακρωτήρι Χανίων. 

1 σχόλιο:

Α.Π. είπε...

Γιάννη, απλώς για ακριβής ενημέρωση, η επιλογή "στάσης"του ανδριάντα είναι του δημάρχου Κισσάμου Κ. Σταθάκη( όπως και η γενικότερη πρωτοβουλία ),στην οποία σταση συμφώνησε και ο γλύπτης πριν αναλάβει το έργο.. Ευχαριστώ Σταθακης Θεόδωρος