Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ

Το καινούργιο βιβλίο της Αργυρώ Μουντάκη
Ο Παναγιώτης, ένας πολυμαθής νεαρός και εκκολαπτόμενος αρχαιολόγος, μετακομίζει με τους γονείς του στον Βόλο και εγγράφεται στην πρώτη γυμνασίου. Στο σχολείο θα γνωρίσει δύο κολλητές φίλες, τη Μελίσσα και την Έρση. Σιγά σιγά ο Παναγιώτης θα ενσωματωθεί στην παρέα των συμμαθητών του και έξω από το σχολείο. Στη συντροφιά τους, εκτός από τα δύο κορίτσια, είναι και η Αλκμήνη, ο Ηλίας, ο Χρήστος, ο Νίκος και ο μικρός Παύλος.
 Το 1922 ο εβραϊκής καταγωγής καπνέμπορος Χέρμαν Σπήρερ σώζει πολλούς Χριστιανούς Μικρασιάτες προστατεύοντάς τους στις καπναποθήκες του στη Σμύρνη, που είχαν ελβετική σημαία και γι' αυτό δεν μπορούσαν να τις προσπελάσουν οι Τούρκοι. Έπειτα ναυλώνει ατμόπλοια και τους φυγαδεύει στον Βόλο. Πολλά χρόνια αργότερα οι Χριστιανοί του Βόλου με τη βοήθεια του Μητροπολίτη Ιωακείμ και του ΕΑΜ φυγαδεύουν και σώζουν περίπου το 80% του πληθυσμού της Εβραϊκής κοινότητας του Βόλου, την εποχή που εκείνοι καταδιώκονταν από τους κατακτητές για να αποσταλούν και εξοντωθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δυο αληθινά γεγονότα που επιβεβαιώνουν την αξία της αλληλεγγύης σε δύο κρίσιμες ιστορικές περιόδους.
   Η παρέα μπλέκεται σε μία ιστορία μυστηρίου με αφορμή το «στοιχειωμένο» –κατά τα λεγόμενα– σπίτι της γειτονιάς, όπου τα παιδιά συχνάζουν καθημερινά, παίζοντας στην αυλή του. Σε ποιους ανήκε αυτό το σπίτι και για πόσα χρόνια παραμένει κλειστό; Τι συμβολίζουν οι κωδικοί στο άλμπουμ και τι ξεκλειδώνει το μεγάλο σκουριασμένο κλειδί; Είναι στ’ αλήθεια στοιχειωμένο το σπίτι και τι σχέση έχει με τα δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Kαταστροφής και της Kατοχής;
Μια περιπέτεια μυστηρίου για παιδιά, με αναφορές στα σημαντικότερα ιστορικά σημεία και στους χώρους πολιτισμού της πόλης του Βόλου.
Το βιβλίο περιέχει παράρτημα με links με οπτικοακουστικό υλικό, ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες αλλά και χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, που θα ασχοληθούν με το βιβλίο στην τάξη.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ 
Σελίδες: 144 
Τιμή: 7,20 €

Δεν υπάρχουν σχόλια: