Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Πριν μερικούς μήνες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την έναρξη του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών στην Κίσαμο. Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό λειτούργησε σαν αφετηρία για σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με το πλαίσιο δράσης των εθελοντικών οργανώσεων. 
Όλοι βλέπουμε ότι ο εθελοντισμός στις μέρες μας αναπροσαρμόζεται και δομείται πλέον πάνω σε ευέλικτα σχήματα προκειμένου να ανταποκρίνεται στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. 
Κρίνεται πλέον απαραίτητο η δράση του να είναι οργανωμένη και στοχευμένη - καθιστώντας τον με αυτόν τον τρόπο και πιο αποτελεσματικό- γιατί οι καταστάσεις που καλείται να διαχειριστεί δεν είναι απλά μεμονωμένα προβλήματα  του διπλανού μας. Η φτώχεια, ο ρατσισμός, η αναπηρία, είναι κοινωνικά φαινόμενα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η οικονομική κρίση που όλοι μας βιώνουμε τα τελευταία χρόνια συρρίκνωσε τις παροχές του κράτους πρόνοιας, πλήττοντας ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Η ανάγκη για εθελοντική εργασία, κρίνεται σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ. 
Είναι όμως αποκλειστική δουλειά των εθελοντικών οργανώσεων να διαχειρίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα; Η απάντηση είναι "όχι, σε καμία περίπτωση". Για τη διαχείριση τέτοιων φαινόμενων δημιουργήθηκε το κράτος πρόνοιας, που σκοπό έχει να παρεμβαίνει και να διασφαλίζει βασικές κοινωνικές υπηρεσίες με σκοπό τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ισορροπίας.
Ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων είναι να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η οικονομική κρίση και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν δομές και λειτουργίες του κράτους πρόνοιας, που θεωρείται για τους πολίτες ένα -ευρωπαϊκό κυρίως- κεκτημένο. Ας μη "φορτώνεται" ο εθελοντισμός με καθήκοντα που δεν του αναλογούν, ούτε να λειτουργεί σαν άλλοθι απαλλάσσοντας το κράτος από τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες.
Καλό θα ήταν κάποια στιγμή η πολιτική -αντίθετα με την τάση που επικρατεί- να επαναφέρει στο επίκεντρο της δράσης της τον άνθρωπο και ας δει τον εθελοντισμό σαν ένα πεδίο μελέτης, που παρατηρώντας το θα μπορέσει να αποκαταστήσει κοινωνικές αδικίες και ανισότητες επαναφέροντας την ισορροπία σε μια εξουθενωμένη από την οικονομική κρίση κοινωνία. 
Γεωργία Μωραιτάκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Κίσαμο, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εσάς που αυτά τα τρία χρόνια προβάλλετε και στηρίζετε με τον οποιοδήποτε τρόπο, ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αναπτύσσουμε, στο πλαίσιο της αξίας και της ιδέας του εθελοντισμού. 
Είναι πολύ σημαντικό στην εποχή της κρίσης και της αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους, να υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται  την ανάγκη για εθελοντική εργασία.

Ευχαριστούμε θερμά : την τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα  "Νέοι Ορίζοντες" , τη "Νέα Τηλεόραση Κρήτης" τα "Χανιώτικα Νέα" τον "agonaskritis.gr" το "flashnews.gr" το "zarpa.gr" και τον συντοπίτη μας κ. Γιάννη Παπαδάκη και το blog του " sadentrepese.blogspot.gr" .

1 σχόλιο:

Λ.Μ είπε...

Και ενα μεγάλο ευχαριστώ στον προεδρο του τμήματος που αγωνίζεται γι'αυτό το τμήμα οπως και πολυ άλλοι! Μην ξεχνάμε να τα λέμε αυτά...