Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


Γράφει ο Γ. Κώνστας
Μετά το κόψιμο υπεραιωνόβιων πλατάνων, πριν από μερικούς μήνες,  ήρθε και το μπάζωμα ενός μεγάλου μέρους του χειμάρρου στη θέση 'Κεραμάρι' των Καλαθενών Κισάμου για να ολοκληρώσει την περιβαλλοντική ζημιά στη συγκεκριμένη περιοχή!
Η Δασική Υπηρεσία διαπίστωσε με επιτόπιο έλεγχο το μπάζωμα του χειμάρρου στο σημείο όπου κόπηκαν τα πλατάνια. Ετσι αλλοιώνεται μια θαυμάσια φυσιολατρική διαδρομή που ξεκινάει από τη Μηλιά και φτάνει ως τις Καλάθενες, από την οποία καθημερινά διέρχονται πολλοί επισκέπτες. Η νέα περιβαλλοντική παράβαση προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, που βλέπουν αιωνόβια δέντρα και περιβαλλοντικές διαδρομές να κακοποιούνται βάναυσα.
«Την περασμένη Κυριακή δασικός υπάλληλος σε απογευματινή περιπολία στην περιοχή εντόπισε παραβάσεις όπως μπαζώματα στη θέση Κεραμάρι. Είμαστε στο στάδιο χαρτογραφικής επεξεργασίας προκειμένου να διαπιστώσουμε το μέγεθος του μπαζώματος, έχουν κληθεί άτομα να δώσουν καταθέσεις γι’ αυτή τη δεύτερη παράβαση και το αρμόδιο Δασονομείο προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες που προβλέπει η δασική νομοθεσία», δήλωσε η δασάρχης κα Πολύμνια Σκλαβάκη.
Σύμφωνα με τη δασάρχη θα υπάρξει συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία για τον καθορισμό του ρέματος αλλά και τον καθαρισμό του από τα μπάζα και τα άλλα φερτά υλικά. 
Δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες όταν στο συγκεκριμένο σημείο πιάστηκαν άτομα την ώρα που έκοβαν τους πλατάνους. Αρχικά υπήρχε υπόνοια για χρήση τους ως καυσόξυλα. Ωστόσο όπως αναφέρει η κα Σκαλάβακη «σε μια πρώτη φάση είχε υπάρξει εκτεταμένη παράνομη υλοτομία πλατάνων στην ίδια περιοχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Υπηρεσία λειτούργησε άμεσα μετά την καταγγελία, έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχει πάρει τον δρόμο της. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η δημοπρασία για την ξυλεία που έκοψαν. Πρόκειται για μεγάλη ποσότητα και ο τρόπος που ήταν κομμένος δείχνει ότι προορίζονταν για την δημιουργία 'παλετών', γι’ αυτό και ο πρώτος διαγωνισμός που κάναμε ήταν άγονος για την αγορά τους».
Τέλος, απευθύνοντας έκκληση προς όλους, η δασάρχης τονίζει πως «από αυτήν την κρίση να μην βγούμε περιβαλλοντικά φτωχότεροι γιατί αυτό είναι κάτι που δε διορθώνεται. Τα υπεραιωνόβια δέντρα που χάνονται δεν ξαναβγαίνουν, επομένως το όποιο κέρδος από την αξιοποίηση των πλατάνων είναι απειροελάχιστο αν σκεφτούμε την τεράστια ζημιά που κάνουν»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μας δουλεύουν όλοι νομίζω. Όλοι ξέρουν και κανένας δεν λέει τίποτα , ξέρουν με ποιανού την εντολή κόπηκαν τα αιωνόβια πλατάνια , πιοά μηχανήματα ισοπέδωσαν και τι φύτεψαν.Να πάνε να ρωτήσουν τον Στέλλιο , τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. και άλλους πολλούς στην περιοχή και φυσικά όλοι θα πουν το ίδιο όνομα και ίσως αποκαλύψουν και ηχογραφήσεις.Αυτό που είμαστε ψηφίσαμε και απλά το συντηρούμε μήπως και εμείς γλύψουμε κανένα κοκαλάκι.Η υποκρισία από όλους μας στο απόλυτο μεγαλείο.
Σπερελάκης Ιάκωβος από το Κούνενι Κισάμου.