Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΑΥΔΟ

Ιδιαίτερα και ξεχωριστά Θεοφάνεια εόρτασε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος στην ακριτική νήσο Γαύδο, εκκλησιαστική περιφέρεια της Ι. Μητροπόλεως, όπου και τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων, με την παρουσία της εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, με την οποία και μετέβη ατμοπλοϊκώς στο νησί. Μετά την Ακολουθία του Αγιασμού, ο Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος προσφώνησε την εξοχ. κα Πρόεδρο ως ακολούθως: «Με βαθύτατη χαρά και συγκίνηση και υπό την ιδιότητα του Επισκόπου της ακριτικής ετούτης νήσου, επιτρέψατε μοι όπως σας καλωσορίσω εις το ακρότατο σημείο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και της Ευρώπης•  την όμορφη και ξακουστή νήσο Γαύδο, η οποία στολίζει το μέσον του Λιβυκού πελάγους• κατοικημένη από την Νεολιθική εποχή, με πλούσια προϊστορία και ιστορία. 
Φθάσατε σήμερα, επί πτερύγων ανέμων και διαπλέουσα το πέλαγος, ανήμερα των Θεοφανείων, όπου ανοίγουν οι Ουρανοί και αγιάζονται τα ύδατα, η κτίσις και ο άνθρωπος. Φθάσατε  εις την ιερά και ιστορική ετούτη νήσο, η οποία προ 2000 και πλέον χιλιάδων χρόνων, δέχθηκε ως ναυαγό τον Απόστολο Παύλο, όταν στο τελευταίο του ταξίδι για την Ρώμη, ως αναφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων: "ὑποπνεύσαντος δέ νότου δόξαντες τῆς προθέσεως κεκρατηκέναι, ἄραντες ἄσσον παρελέγοντο τήν Κρήτην. Μετ' οὐ πολύ δέ ἔβαλε κατ' αὐτῆς ἄνεμος τυφωνικός ὁ καλούμενος Εύροκλύδων. Συναρπασθέντος δέ τοῦ πλοίου καί μή δυναμένου ἀντοφθαλμεῖν τῷ ἀνέμῳ ἐπιδόντες ἐφερόμεθα. Νησίον τι ὑποδραμόντες καλούμενον Κλαύδην - ἔτσι ονομαζόταν κατά τούς χρόνους ἐκείνους ἡ ἀγαπημένη μας νῆσος - μόλις ἰσχύσαμεν περικρατεῖς γενέσθαι τῆς σκάφης" (Πράξ. 27,13-16). Φθάσατε εις την νήσο η οποία, τον Ιούνιο του 2002, είχε την μεγάλη ευλογία και χαρά όπως υποδεθχεί, δια πρώτη φορά εις την ιστορία της, Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό ημών Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, ο Οποίος ως άλλος Απόστολος των Εθνών, ηθέλησε έμπρακτα και πλουσιόδωρα να ευλογήσει με την Πατριαρχική παρουσία Του και την μεγαλειώδη Πατρική μέριμνα και αγάπη Του τους ηρωικούς αυτούς ακρίτες, τους ολίγους μεν, αλλά μεγάλους εις την ψυχή καί τό πνεύμα,  καθώς ως είχε σημειώσει εις την ομιλία Του: «Ἡ ἡμετέρα παρουσία ἔχει τόν χαρακτῆρα τῆς ὑπομνήσεως, ὅτι εἰς τήν καρδίαν ἡμῶν εἶσθε ἐγγεγραμμένοι καί ὑμεῖς οἱ ὀλίγοι μέν ἀριθμητικῶς οἱ φυλάσσοντες ὅμως ἀμετακινήτως τήν πατρογονικήν γῆν, σεβόμενοι τήν αἰωνόβιον ἱστορίαν καί τόν ὑπέροχον ἀπό πλευρᾶς οἰκολογίας τόπον τοῦτον». 
Φθάσατε λοιπόν σήμερα και εσείς δια να γράψετε την δική σας ιστορία, δια να τιμήσετε και να τιμηθείτε, καθώς η συμβολική και ευγενής αυτή κάθοδος σας εις την εσχατιά αυτή του λιβυκού πελάγους, η έξοδος σας από το κλεινόν άστυ και η είσοδος σας εις τις καρδιές πάντων ημών και κυρίως των ακριτών κατοίκων της Γαύδου, δεν καταγράφεται μόνο εις την ιστορία του τόπου και της Πατρίδας μας, αλλά φανερώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον, την αγωνία σας και την ευαισθησία σας δια την ακριτική ετούτη νήσο και τους κατοίκους της, οι οποίοι, γενναιόψυχοι ακρίτες νησιώτες, εν μέσω πολλών δυσκολιών και αντιξοοτήτων, παραμένουν σταθεροί, ακμαίοι και αμετακίνητοι στις πατρογονικές τους εστίες, την γη των πατέρων τους, σεβόμενοι την αιωνόβιο ιστορία και τον υπέροχο από πλευράς οικολογίας τούτο τόπο, φυλάττοντας Θερμοπύλες. Ανάμεσα τους και ο Εφημέριος της Γαύδου, Αιδ. π. Εμμανουήλ Μπικογιαννάκης, γέννημα και θρέμμα του νησιού, ο οποίος επί 5 ολόκληρες δεκαετίες διακονεί τον τόπο και τους ανθρώπους του και όπως ο ίδιος δηλώνει: «Μπορεί ο τόπος μας να είναι φτωχός, αλλά για εμάς είναι ο καλύτερος». Συμπληρώνοντας εμείς τον λόγο του θα λέγαμε ότι μπορεί αυτός ο τόπος αυτός να είναι φτωχός αλλά κατοικείται από ανθρώπους με μεγαλείο ψυχής και πλούσια αισθήματα. Μαζί λοιπόν με τους αφανείς αυτούς ήρωες, τους κατοίκους της Γαύδου, προσβλέπουμε, προσδοκούμε και έχουμε την βεβαιότητα και εμείς ότι η σημερινή ιστορική σας επίσκεψη δεν θα παραμείνει ως μια εθιμοτυπική πράξη στο πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά θα συμβάλλει ουσιαστικά στην στήριξη του έμψυχου δυναμικού των κατοίκων της νήσου,  ως και την επίλυση των εκάστοτε δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, τα οποία είμαι σίγουρος θα σας καταθέσει εντός ολίγου η Δήμαρχος του νησιού κα Στεφανάκη• για να συνεχίζουν να είναι οι θεματοφύλακες των νοτίων ορίων της Ευρώπης. Επιτρέψατε μοι, αφού και πάλι με τιμή, σεβασμό και αγάπη σας χαιρετίσουμε και καλωσορίσουμε, τόσον εσάς ως και την εκλεκτή συνοδεία σας, και εις ανάμνηση της επισκέψεως σας αυτής όπως σας προσφέρουμε ένα συμβολικό δώρο. Πρόκειται για ένα χειροποίητο καράβι, με πολλούς συμβολισμούς. Το πρώτο για ενθυμείστε, όπως και το πράττετε, ότι το πλοίο συμβολίζει το Σώμα του Χριστού την Εκκλησία, αλλά και για να κρατά ζωντανό στην μνήμη σας το ταξίδι αυτό που με πολύ κόπο πραγματοποιήσατε, προκειμένου να τιμήσετε τους κατοίκους του όμορφου αυτού νησιού μας, οι οποίοι ως πλοίο πλέοντες του βίου την θάλασσα, θαλασσοπορούν εις το σκαφίδιο αυτό που λέγεται Γαύδος, πολλά προσβλέποντες και αναμένοντες από την σημερινή επίσκεψη σας. Επιπροσθέτως και, δια να γνωρίσετε περισσότερο την Ι. Μητρόπολη μας, σας προσφέρομε το Λεύκωμα αυτό που ιστορεί, σε λόγο και εικόνες, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία τον Ιούνιο του 2016, φιλοξενήθηκε εις την ΟΑΚ, το Κολυμπάρι Κισάμου, ως και άλλες εκδόσεις και ενθυμήματα της Ι. Μητροπόλεως μας.  Και πάλι καλώς ορίσατε!».
 Η κα Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες της δια τους «καρδιακούς λόγους» και τα «όμορφα δώρα» και ακολούθησε η ανακήρυξη της σε επίτιμο Δημότη Γαύδο, στο Δημαρχείο της νήσου όπου η Δήμαρχος κα Λίλιαν Στεφανάκη την προσφώνησε καταλλήλως. Ακολούθησε, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, ομιλία της κας Προέδρου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κάθε φορά που επισκέπτομαι ακριτική γη νιώθω ότι εκεί κτυπά η καρδιά του Ελληνισμού. Η πράξις των ακριτών εμπεριέχει ηρωϊσμό και πατριωτισμό και είναι εθνικής σημασίας. .. Αποτελεί δε υποχρέωση της Πατρίδας να σκύψει στα προβλήματα τους και να σταθεί αρωγός, καθώς τα ακριτικά νησιά μας αποτελούν κοιτίδες Ελληνισμού». Στην ομιλία της έκανε αναφορά στην έλευση του Αποστόλου Παύλου στην Γαύδο. Ακολούθως επισκέφθηκε το σπίτι των εξόριστων, το Στρατιωτικό Φυλάκιο και τον σταθμό βαθμονόμησης δορυφόρων αλτιμετρίας. Ακολούθησε πλούσια φιλοξενία σε ηλιόλουστο υπαίθριο χώρο. Κατά την επίσκεψη αυτή ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Εφημέριο της Γαύδου, Αιδ. π. Εμμανουήλ Μπικογιαννάκη, τους κατοίκους του νησιού και τα 4 παιδιά του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού της Γαύδου, προς τα οποία προσέφερε δώρα και σχολικά είδη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: