Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ....

Όποιος δεν θέλει την προστασία της περιοχής του Ελαφονησιού, είναι εχθρός του τόπου, εχθρός μας, το έχω πει πολλές φορές. Δεκαπέντε κρητικά ενδημικά είδη αναφέρονται ότι υπάρχουν στην περιοχή και επτά από αυτά βρίσκονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων φυτών της Ελλάδος, ενώ έντεκα από αυτά προστατεύονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το νησάκι είναι ένας οικολογικός παράδεισος και όσοι δεν το έχουν επισκεφτεί χάνουν, ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού οι αμμοθίνες με τα κρινάκια είναι το κάτι άλλο και μαζί με τα κέδρα, τα αλμυρίκια, εντυπωσιάζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Τώρα μετά και τα προχθεσινά, που απ΄ότι έμαθα και οι δήμαρχοι Κισάμου, αλλά Κανδάνου το έμαθαν από τα ΜΜΕ, καμιά δημοτική αρχή δεν πρέπει να είναι αντίθετη στην πολύ καλή πρόταση για την απαλλοτρίωση των 610 στρεμμάτων... όταν πρόκειται για προστασία, ανάδειξη αλλά και αειφόρο διαχείριση μιας περιοχής που κακά τα ψέματα δέχεται πολύ φόρτο επισκεπτών τα τελευταία χρόνια. Απλά πρέπει να ανακοινώνεται με ποιο sic τρόπο προς τους άρχοντες αλλά και προς του δημότες..
Φυσικά τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν οι "τίτλοι" μιας και αυτό που θέλουν είναι, η προστασία της περιοχής τους, το ποιος θα το κάνει, πως θα το κάνει, ποιος θα το διαχειριστή, ποσώς μας νοιάζει ..... μας ενδιαφέρει μόνο να γίνει....

Αυτά και ας ελπίσουμε ότι θα τελειώσει επιτέλους κάτι για όλες αυτές τις περιοχές, τους "παραδείσους μας", που μας γεμίζουν με τουρίστες αλλά συγχρόνως τα τελευταία χρόνια τις παραμελούμε. 
Για το Ελαφονήσι έχω γράψει πολλές φορές... και όλοι αυτοί που το κατακρίνουν, μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά ας μην το "ξεχειλώνουμε" κιόλας, μιας και η περιοχή είναι τεράστια και οι 2.000-5.000 τουρίστες καθημερινά δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. 
Π.Χ προχθές που ήμουν εκεί μια οικογένεια αρκετά μεγάλη έβγαλε το καλάθι της και έφαγε τον αγλέουρα, όταν έφυγαν από την περιοχή .. ήξερα τι είχε κάθε μπολάκι που άνοιξαν... κοτόπουλο, πίτσα, πατάτες, κεράσια .... και φυσικά σαν γνήσιες Έλληνες φύτεψαν και κάμποσες γόπες για να δουν αν πιάσουν.  
Ευτυχώς που τα φαγώσιμα έχουν τους καθαριστές τους... οι γλάροι καλοπερνάνε. Η κύρια ευθύνη είναι δική μας σε μια περιοχή που δεν χρειάζεται και πολλά για να δείξει τους θησαυρούς της, λίγα θέλει αλλά ουσιαστικά.

Και κλείνω με την απορία μου... Γιατί άραγε ζητάει η περιφέρεια λεφτά για τις απαλλοτριώσεις και δεν το κάνει κατευθείαν το ίδιο το κράτος;... Γιατί να μπει μεσάζοντας άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: