Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΗ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την πρόσφατη συνεδρίαση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Κισάμου και το δημοσιευμένο υπόμνημα του διευθυντή κ. Ψαράκη, θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τις θέσεις μου και τις προτάσεις μου, με βάση πάντα την ενημέρωση που έχω, για την εξέλιξη των σχετικών θεμάτων. Προκαταβολικά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν επιθυμώ να μιλήσω ως αντιπολίτευση αλλά ως επικεφαλής παράταξης που επιθυμεί να συνεισφέρει στο ζήτημα με προτάσεις και όχι μικροπολιτική (αν και είναι πιθανό να κατηγορηθώ). Επίσης ζητώ συγνώμη για την σχετική καθυστέρηση στην τοποθέτησή μου. Λιτά λοιπόν και με σαφήνεια, θέλω να αναφερθώ τόσο στο ζήτημα της συντήρησης και στατικής ενίσχυσης (εφόσον κριθεί αναγκαία) του υφιστάμενου κτιρίου, όσο και στην κατασκευή νέου κτιριακού συγκροτήματος.
Από πέρυσι τον Απρίλιο στο δημοτικό συμβούλιο είχα προτείνει την χρησιμοποίηση μέρους των πιστώσεων για την αποκατάσταση ζημιών από τις θεομηνίες του Δεκεμβρίου 2013 που υπήρχαν ακόμα διαθέσιμες στον δήμο μας (πρότεινα την δέσμευση έως 240.000€ από τις 376.000€ που είχαν μείνει από την αρχική χρηματοδότηση των 800.000€) για την υλοποίηση της πρώτης φάσης των πλέον επειγουσών εργασιών. Τότε στο συμβούλιο είχε ειπωθεί πως τα χρήματα δεν επαρκούσαν και πως οι στατικές μελέτες θα έδειχναν το ύψος των παρεμβάσεων. Σήμερα, με βάση και το υπόμνημα του κ. Διευθυντή μπορώ να πως υπάρχουν πολλές εργασίες συντήρησης που μπορεί και αξίζει να γίνουν άμεσα και πριν ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες και αποκατασταθεί πλήρως το κτίριο. Και όταν λέω αξίζει, εννοώ ότι αφού μπορούμε και έχουμε τα χρήματα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών έστω για όσα χρόνια χρειαστούν έως την πλήρη αναβάθμιση του Λυκείου. Και αν πέρυσι είχαν διατεθεί π.χ. 200.000€ για βασικές συντηρήσεις και κουφώματα (και όχι για κατασκευαστικές επεμβάσεις που απαιτούν στατικές και άλλες μελέτες), σήμερα το έργο θα υλοποιούνταν (όπως οι 55.000 που υλοποιήθηκαν από την Περιφέρεια) και θα είχαμε και έκπτωση π.χ. 100.000€ που θα ξαναδημοπρατούσαμε ή στο οδικό δίκτυο ή ξανά στο Λύκειο. Να σημειωθεί ότι οι 376.000€ παραμένουν ανεκμετάλλευτες από τις 20/1/2016. Άρα πρακτικά κανένα άλλο έργο δεν θα είχε καθυστερήσει. Επαναφέρω λοιπόν ξανά την πρότασή μου μαζί με την ευχή να ολοκληρωθούν σύντομα όλες οι απαιτούμενες μελέτες. Απλά ελπίζω και του χρόνου το καλοκαίρι να μην λέμε τα ίδια.
Τώρα, όσο αφορά την κατασκευή νέου λυκείου που θα αποσυμφορήσει το υφιστάμενο, ασφαλώς και συμφωνώ πως πρέπει να είναι ο βασικός στόχος. Τον στόχο αυτό ξεκίνησε την περίοδο 2007-10 ο τότε δήμος Κισσάμου και η τότε Νομαρχία Χανίων με τον τότε ΟΣΚ. Βασιζόμενοι στον σχεδιασμό αυτό, συμμετείχαμε ως δήμος στην προσπάθεια του κ. Αρναουτάκη το 2011 για ένα πρόγραμμα ΣΔΙΤ σχολείων στην Κρήτη σε συνεργασία με τον ΟΣΚ. Πραγματικά είχαμε καταφέρει να εντάξουμε μέσα στα 14 έργα που σχεδιάζονταν για την Κρήτη το νέο Ενιαίο Λύκειο Κισσάμου (στην θέση που είχε επιλεγεί από το 2008) μαζί με ένα Κλειστό Σχολικό Γυμναστήριο άνω των 1000 θέσεων, σύμφωνα και με το δημοσιευμένο έγγραφο (αρ. πρωτ. 328/20-7-2011) του τότε Δ/ντος Συμβούλου του ΟΣΚ. Αυτή η διαδικασία δεν προχώρησε τότε, παρά μόνο στην Αττική με θεαματικά αποτελέσματα από όσο έχω ακούσει, καθώς εκτός των άλλων, έχει και το πλεονέκτημα την 25ετούς συντήρησης από τον κατασκευαστή. Θεωρώ ότι σήμερα είναι ώριμες από κάθε άποψη οι συνθήκες και νομοτελειακά θα ξαναξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια καθώς δεν διαφαίνεται άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο και δεν προκύπτει καμία επιβάρυνση για τον δήμο. Αυτή προτείνω να είναι άμεσα και με σαφήνεια η πρόταση του δήμου μας προς τον κ. Αρναουτάκη, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο σχέδιο. Θα ήμουν ανοικτός να συζητήσω αν έχει βρεθεί άλλος χώρος -από αυτόν που επιλέχθηκε το 2008 και εμείς είχαμε αποδεχθεί- για την κατασκευή των σχολικών κτιρίων, αρκεί αυτή η διαδικασία να μην δημιουργεί καθυστερήσεις. Σε αυτό ειδικά το ζήτημα, επιβάλλεται να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι με αποφασιστικότητα και σαφείς προτάσεις.
Μυλωνάκης Γεώργιος 
πρώην δήμαρχος Κισάμου 
επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: