Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΤΟΝ 16ο ΑΙΩΝΑ

Οι πρώτοι χάρτες που τυπώθηκαν απο τους Ενετούς παρουσίαζαν την γειτονιά μας δίχως το ακρωτήρι της Γραμβούσας. Μάλιστα είναι τόσοι πολύ που αν δεν ήξερες οτι ένας αντίγραφε τον άλλο, θα έλεγες οτι το ακρωτήρι παρουσιάστηκε ξαφνικά. Με τα χρόνια κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα με ολάκερο το ακρωτήρι αφού βέβαια μας επισκέφτηκαν. Αξίζει σε αυτό τον χάρτη του 1500 να προσέξουμε τα ποτάμια τις κοιλάδες, αλλά και τα καλά βενετσιάνικα σπίτια (σαν κάστρα φαίνονται) του κόλπου της Κισάμου την εποχή εκείνη και τις ονομασίες τους.
Messogia Valle= Μεσογειανή κοιλάδα με ποτάμι που τώρα είναι ρεματάκι.
Camara=Kαμαριανός ποταμός
Spiaggia= παραλία σημαίνει στα Ιταλικά
Caccoperato= Κακοπέρατος όπως και σήμερα
Nopia F.= Νόπια στα Νοπήγια.
Δυο εκκλησίες είναι σημειωμένες που υπήρχαν απο τότε, ο Άγιος Γεώργιος στο Τηγάνι και ο Άγιος Παύλος 11ου αιώνα στο ακρωτήρι της Σπάθας.
Η villa Trevizan είναι σημειωμένη καθώς και μια στον Δραπανιά, δεν πρέπει να είναι η villa Clussia που χτίστηκε το 1637. Αξιοσημείωτο οι πολλές βενετσιάνικες κατοικίες στην κοιλάδα των Μεσογείων 6 τον αριθμό.  Όπως βλέπουμε το Κάστρο της πόλη μας το ονομάζουν CHISSAMO..Κίσαμο.

Υ.Σ Είναι σημειωμένη και η Κακή Σκάλα για ένα λόγο που δεν ξέρω το γιατί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: