Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 Ένας ύμνος στη δημοκρατία
(Από τον Επιτάφιο που εξεφώνησε ο Περικλής για τους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου και περιλαμβάνεται μέσα στην Ιστορία του Θουκυδίδη.)
Ο λόγος αυτός είναι ένας ύμνος προς τη δημοκρατία της Αθηναϊκής πολιτείας, έναντι  ολιγαρχικών καθεστώτων και τυραννίδων που άλλες πολιτείες υφίσταντο. Λέει λοιπόν ο  Περικλής:
«Χρώμεθα πολιτεία ου ζηλούση τους τον πέλας νόμους, παράδειγμα δε μάλλον αυτοί όντες τισίν ή μιμούμενοι ετέρους.Και ό νόμος δια το μη ες ολίγους αλλά, εις πλείονας οικείν, δημοκρατία κέκληται» .
Λέει λοιπόν ο Περικλής: Έχομε μια πολιτεία που δεν ζήλεψε να κυβερνάται μιμούμενη από νόμους και συνήθειες άλλων λαών, αλλά εμείς γινόμαστε παράδειγμα για άλλους…. 
Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι μπροστά στο νόμο. Για τα δημώδη αξιώματα προτιμώνται οι ικανοί που τα αξίζουν και όχι αυτή που ανήκουν σε μια ορισμένη τάξη.
Κανείς που δεν έχει κοινωνική θέση ή είναι φτωχός δεν εμποδίζεται γι' αυτό το λόγο να υπηρετήσει την πολιτεία……»
Πέρασαν αιώνες και και χιλιάδες άνθρωποι κυρίως νέοι που φλέγονται από ιδανικά θυσιάστηκαν για «την ελευθερία την ισότητα και την αδελφότητα». Αποκτήθηκαν συντάγματα που κατοχυρώνουν πολλά δικαιώματα και που «επαφίεται  η τήρηση τους στον πατριωτισμό τους». Ως τόσο πάντα υπάρχουν  οι παρεκβάσεις και οι παραβιάσεις…. και γι' αυτό ο αγώνας είναι συνεχής.
Την δημοκρατία του Περικλή διαδέχθηκαν οι τριάκοντα τύρρανοι ……Καθημερινά σε  άλλες χώρες ακούμε για τόσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ίσως και ο τρόπος συμπεριφοράς μας στην καθημερινότητα παραβιάζει άθελα μας τα δικαιώματα των άλλων.
Τα παιδιά του πολυτεχνείου «οι νέοι με τα πρησμένα γόνατα που τους έλεγαν αλήτες»  που λέει ο Ελύτης, κάτι τέτοιο ονειρεύτηκαν…..
Και  μη ξεχνούμε ότι η δημοκρατία είναι το πιο ευαίσθητο πολίτευμα που εύκολα μεταβάλλεται σε παρέκβαση………Εν ονόματι αυτής της ελευθερίας πολλά έχουν πραχθεί που δε θα πρέπει να ξεχνιούνται…..
Κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό…
Ευτυχία Δεσποτακη


Δεν υπάρχουν σχόλια: