«Εγώ δεν πήγα στο κολειό…», μας λέει συχνά ο Γ. και στενοχωριέται που δεν κατάφερε να τελειώσει το σχολείο. Η αλήθεια είναι πως συχνά εκφράζει αυτό το παράπονο σε όλους μας, νέους και παλιούς εργαζόμενους. Κι έτσι μια μέρα, έπειτα από μια σκέψη και μια βαθιά επιθυμία για περισσότερη ενασχόληση των ανθρώπων μας έπειτα και από τα χρόνια του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, γεννάται η ανάγκη για δράση.
Η σκέψη μας, είναι να δημιουργήσουμε ένα σχολείο, στο εσωτερικό του ιδρύματος, με καθημερινές δραστηριότητες, απλές, ευχάριστες και δημιουργικές, αλλά παράλληλα προσαρμοσμένες στις ανάγκες του καθενός. Τα ‘’Μαθήματα’’ έχουν να τους διδάξουν πολλά. Μα το κυριότερο, ότι η ‘’Ζωή’’ συνεχίζεται, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στο διάβα της ζωής μας. Ένα σχολείο που αποδέχεται όλους τους ‘’μαθητές’’, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως ιδιαιτερότητας.
Έπειτα από μερικές μέρες και συνεχούς αναζήτησης υλοποίησης των σκέψεων μας , φθάνει σαν Μάνα εξ ουρανού ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος μαζί με τον Πρόεδρο του Αννουσάκειου Ιδρύματος, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ.κ Αμφιλόχιο, ώστε να μας δει από κοντά. Έκπληκτος από το έργο αλλά και τα λόγια των ανθρώπων που διαμένουν στο ίδρυμα, και κατόπιν ενημέρωσης από τον Διευθυντή Ι. Αρετάκη Αντώνιο, αποφασίζει χωρίς δισταγμό να μας βοηθήσει έμπρακτα.
Η δράση με τίτλο ‘’Μαθήματα Ζωής’’ αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Αφορά την εκπαίδευση 2 ομάδων από 20 περιθαλπομένους, σε ψυχοεκπαιδευτικές δραστηριότητες, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την βελτίωση της ψυχοκοινωνικής τους κατάστασης αλλά και την ενίσχυση των γνωστικών τους λειτουργιών. Ομάδα στόχος είναι οι γηριατρικοί ασθενείς και τα άτομα με ελαφριά ή μέτρια νοητική υστέρηση, με χρόνια νοσήματα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των 2 ομάδων αποτελούμενων από 10 άτομα η καθεμιά, θα υλοποιείται παράλληλα από Δευτέρα έως Παρασκευή, δίνοντας την ευκαιρία να νιώσουν ότι βρίσκονται ξανά στο σχολείο. Έτσι, στις 19 Σεπτεμβρίου, η σκέψη γίνεται πράξη, με την έναρξη των ομάδων μουσικής, έχοντας ως δάσκαλο τον Διάκονο Ιωάννη Τζωρτζάκη. Ψαλμωδίες, εκκλησιαστικοί ύμνοι αλλά και παραδοσιακά τραγούδια, κάθε Τρίτη και Πέμπτη ακούγονται σε όλο το κτήριο. Διαφορετικές φωνές , διαφορετικοί άνθρωποι, που γίνονται ένα. Η χαρά τους δεν χωράει σε καμία λέξη. Γίνονται και πάλι παιδιά. Διαφορετικά παιδιά, με διαφορετικές ανάγκες και βιώματα, που όμως έχουν την ίδια ανάγκη για ζωή.
Παράλληλα, προσπαθώντας να εντάξουμε τον χορό και το τραγούδι στην καθημερινότητά τους, ξεκινούν και τα μαθήματα θεάτρου στις 4 Οκτωβρίου, από την κα Θεώνη Κουτσουνάκη, επαγγελματίας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έτσι, έκτοτε και κάθε Τετάρτη και Παρασκευή μέσα από το τραγούδι, την κίνηση, τα θεατρικά παιχνίδια και την υποκριτική τέχνη, θα προσπαθήσουν να συνθέσουν ένα δρώμενο, δημιούργημα δικό τους, που θα φέρει το αποτύπωμά τους με στόχο να το επικοινωνήσουν με το ευρύ κοινό.
Η χαρά των συμμετεχόντων είναι απερίγραπτη. Ξεδιπλώνονται συνεχώς ταλέντα που δεν πίστευαν ότι είχαν, κι εμείς έκπληκτοι συνεχώς να ανακαλύπτουμε πώς οι ‘’αδυναμίες’’ γίνονται ισχυρές δυνάμεις και όπλα απέναντι στη ζωή.
Εκ του Ιδρύματος
Τζανακάκη Μαίρη
Ψυχολόγος
Αννουσάκειου Ιδρύματος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου