Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

 Νίκου Μιχελάκη
Μικρή αναφορά
Η αίγλη  των λαών της Μεσογείου  είναι συνυφασμένη με την κορυφαία για την ζωή και τον πολιτισμό ύπαρξη από αρχαιοτάτων χρόνων της Ελιάς.
Οι ερευνητές άλλοτε και τώρα ασχολούμενοι με την ανεκτίμητη αξία της, επεσήμαναν την συσχέτιση της ζωής στους δύσβατους δρόμους επικοινωνίας των ανθρώπων, που διαμόρφωσαν λεωφόρους πολιτισμού .
Το βιβλίο του Ν. Μιχελάκη «Οι Ρίζες της Ελιάς» δεν είναι ένα βιβλίο ή μια συρραφή επιστημονικών μελετών, είναι ένα μνημειώδες συγγραφικό κατόρθωμα: καταληπτόν,  κατανοητόν αλλά απερίγραπτο…Μνημειώδες
   Για το βιβλίο έχουν κάνει αναφορά και αναλυτική παρουσίαση  ευάριθμοι εκλεκτοί αποδέκτες  της ανεκτίμητης πνευματικής προσφοράς.
Σημειώνεται- κατ’εκτίμησή μου-  ότι στις μέρες μας διακρίνει κανείς να περνάμε από  την όλη δημιουργικότητα των περασμένων γενεών  στην αγωνία να περισώσωμε και να αναδείξωμε, όσα  που μέχρι τους ανθρώπους των μέσων του 20ου αιώνα ήταν μια  αδιάσπαστη  συνέχεια  και η ιερότητα της καθημερινότητας. Στα πλαίσια αυτά πληθαίνουν  τα μουσεία για την εξελικτική πορεία  της Ελιάς και του ελαιολάδου, αναδεικνύομε «μνημειακά ελαιόδενδρα» πολύς λόγος για το μέχρι προχθές σύνολο αυτονοήτων πραγμάτων.
Πόσομακρινή  είναι η εποχή μόλις πριν   40-50 χρόνιαπου τραγουδάει ο αείμνηστος Κ. Μουντακης «Έφταξε ο καιρός καλέ μου πέφτουν οι ελιές και τα λιόφυτα θα πιάσουν πάλι οι κοπελιές……¨» Σήμερα…εκεί  που φύτρωναν βοτάνια κι ‘αγριολούλουδα κι ήταν χαρά  στον κάμπο τα βελάσματα, τώρα εργάτες μετανάστες, μηχανήματα και βιαστικά και γρήγορα περάσματα.
  Πολλοί ελαιώνες, στα  με ελάχιστους κατοίκους των χωριών της ενδοχώρας είναι εγκαταλελειμμένοι. 
Δεν ξέρω τί δείχνει η τιμή του ελαιολάδου και ποιοι διεθνώς μας κυβερνούν  και εμείς με πόση απρονοησία  ζήσαμε και ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Διαπιστώνω, ότι όλο και λιγότεροι μένουν στην ελαιοκαλλιέργεια  και ο αγρότης σήμερα βασανίζεται και αγωνιά περισσότερο από άλλοτε.Ελπίζομε σε πρωτοβουλίες του δρόμου των επιστημόνων αλλά και βιβλία όπως του κ. Μιχελάκη καλό είναι να μας προβληματίσουν εθνικά.Επίσης απεδείχθη με τον κορωνοϊό οτι δεν είναι ο τουρισμός «η βαρειά μας βιομηχανία»
 Τέλος οι  θρησκείες  όχι μόνο των αρχαίων Ελλήνων αλλά και της Βίβλου: Ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το ισλάμ, σχετίζονται  με το λάδι και με τις τελετουργίες  τους, έχουν  καθιερώσει την αγιαστική και θαυματουργική ιδιότητα του ελαιολάδου δια του οποίου «η Θεία χάρις» Δωρεά του θεού ευλογεί και αγιάζει τη ζωή των ανθρώπων.
 Πολλά ευχόμενος και για τον αγαπητό εκ Σητείας συντοπίτη συγγραφέα.
Κίσσαμος Νοέμβρης 2023
Γ. Πευκιανάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: