Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ή ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Η χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων με τη δραστική ουσία Phosmet (Φοσμέτ) έχει απαγορευθεί για την καταπολέμηση του δάκου από 1/11/2022, με Dimethoate (ντιμεθοέιτ) από τις 17/6/2020 και με Clorphyrifos (χλωροπυριφός) από 16/4/2020. Η ανίχνευσή τους στο ελαιόλαδο το καθιστά μη εμπορεύσιμο. Επιπλέον το φυτοφάρμακο με τη δραστική ουσία χλωροπυριφός (chlorpyrifos) ενοχοποιείται και για την γέννηση λιποβαρών νεογνών, για προβλήματα διάσπασης προσοχής και μειωμένου IQ στα παιδιά.
Τα εγκεκριμένα αγροχημικά που κυκλοφορούν καταχωρούνται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που υπάρχει και θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων και οι ελαιοπαραγωγοί είναι υπεύθυνοι και νομοταγείς. Ωστόσο, υπάρχουν και οι ελάχιστοι ανεύθυνοι, που στο βωμό του κέρδους διακινούν παράνομα τα απαγορευμένα σκευάσματα εξαπατώντας δυστυχώς τους ελαιοπαραγωγούς. 
Το παράνομο εμπόριο των αγροχημικών είναι η μεγάλη πληγή που πρέπει όλοι να συμβάλουν στην πάταξή του, πριν να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα για το εθνικό μας προϊόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: