Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

«Άλλαξε επίπεδο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο στην Κίσσαμο»
Η διεκδίκηση υλοποίησης έργων μη δημοτικής αρμοδιότητας στον δήμο Κισσάμου, ήταν προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής Μυλωνάκη, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια όλη την προηγούμενη 4ετία, ορίζοντας μάλιστα και αρμόδιο δημοτικό σύμβουλο για την παρακολούθηση των έργων αυτών.
Με δεδομένη την εξαιρετική και συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες της 4ετίας ένας σχεδιασμός που στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη υλοποιηθεί.   Αναμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος όγκος έργων που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2020-2023 στον δήμο Κισσάμου, αφορούν στην αποκατάσταση και βελτίωση της επαρχιακής & εθνικής οδοποιίας από την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς έχουν υλοποιηθεί, υλοποιούνται και είναι υπό συμβασιοποίηση έργα πάνω από 30 εκ. ευρώ. Και αυτά, χωρίς να υπολογίζονται τα μεγάλα έργα της Παράκαμψης Τοπολίων και το Πλάτανος – Σφηνάρι.
Πρόκειται για παρεμβάσεις τόσο μεγάλης κλίμακας, οι οποίες έχουν αλλάξει την εικόνα και το επίπεδο των επαρχιακών δρόμων και της παλαιάς εθνικής οδού στην Κίσσαμο. Κύρια πηγή χρηματοδότησης ήταν οι πιστώσεις αποκατάστασης ζημιών από θεομηνίες του 2019, με πολλά νέα υποέργα να έχουν εγκριθεί μετά το 2020. Επίσης, πλήθος οδικών έργων χρηματοδοτήθηκαν και από άλλους πόρους όπως π.χ. το έργο της οδικής ασφάλειας, η βελτίωση της Παλιάς Εθνικής Οδού κ.α.
Έγιναν σημαντικές τεχνικές εργασίες (κυρίως αντιμετώπισης καθιζήσεων – κατολισθήσεων), αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι το μήκος αποκατάστασης του οδοστρώματος με νέα ασφαλτόστρωση και συνοδά έργα (π.χ. επενδεδυμένη τάφρο), το οποίο ξεπερνά τα 45 χιλιόμετρα, δηλαδή στο 1/3 του συνολικού επαρχιακού & εθνικού οδικού δικτύου του δήμου.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι συγκεντρωτικές παρεμβάσεις ανά οδικό άξονα:
Άξονας Κίσσαμος – Πλάτανος, κατασκευάστηκε και κατασκευάζεται νέο οδόστρωμα μεγάλου πλάτους σε συνολικό μήκος περίπου 6χλμ, (με το 1χλμ στον συνδεόμενο δρόμο προς Φαλάσαρνα)
Άξονας Κίσσαμος – Λουσακιές – Πλάτανος, έγινε πλήρης αναβάθμιση με νέο οδόστρωμα και τεχνικά έργα, σε μήκος περίπου 8χλμ,
Τμήμα Παλιάς Εθνικής Οδού Κολένι – Κίσσαμος, κατασκευάστηκε νέο οδόστρωμα σε συνολικό μήκος περίπου 6χλμ,
Άξονας Καλουδιανά – Τοπόλια – Χρυσοσκαλίτισσα, έγιναν σημαντικά τεχνικά έργα και νέο οδόστρωμα κατά τμήματα σε συνολικό μήκος περίπου 5χλμ,
Άξονας Πλάτανος -Σφηνάρι – Κάμπος – Κεφάλι, έγιναν και γίνονται πολύ σημαντικά τεχνικά έργα, καθώς και νέο οδόστρωμα σε συνολικό μήκος πάνω από 3χλμ,
Άξονες Καλεργιανά – Καλάθενες – Σηρικάρι & Τοπόλια – Καλάθενες έγιναν (και θα γίνουν και άλλες) τεχνικές παρεμβάσεις, καθώς και νέο οδόστρωμα κατά τμήματα σε συνολικό μήκος πάνω από 6χλμ
Άξονας Κολένι – Σάσαλος, υλοποιήθηκαν κατά τμήματα βελτιώσεις με νέο οδόστρωμα σε συνολικό μήκος περίπου 4χλμ.
Άξονας Τρία Αλώνια – Βουλγάρω, υλοποιήθηκαν κατά τμήματα τεχνικά έργα και βελτιώσεις με νέο οδόστρωμα σε συνολικό μήκος περίπου 2χλμ
Άξονας Βλάτος – Λίμνη, υλοποιήθηκε ενιαία βελτίωση με νέο οδόστρωμα σε συνολικό μήκος περίπου 3,5 χλμ
Άξονας Μύλοι – Στροβλές υλοποιήθηκε βελτίωση με νέο οδόστρωμα σε συνολικό μήκος περίπου 2 χλμ
Κάθε καλοπροαίρετος δημότης της Κισσάμου -ακόμα και ο πιο απαιτητικός- αναγνωρίζει την πρωτοφανή βελτίωση σε μια μόνο περίοδο, όλων των κεντρικών οδικών αξόνων του δήμου Κισσάμου. 
Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν τυχαία, ούτε φυσικά ήταν αυτονόητα. Έγιναν στην βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με εντολές του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή, και με την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Και για όλα αυτά υπήρχε διεκδίκηση και μια συνεχής μεταξύ δήμου και Περιφέρειας.
Τέλος, σημειώνεται πως, οι ίδιες υπηρεσίες που υλοποίησαν τα έργα αυτά, εγγυώνται και την ορθή εκτέλεση των πολλών δημοτικών οδικών έργων που οι συμβάσεις τους υπογράφονται το Φθινόπωρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: