Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 47ου ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 πλήθος κόσμου, παρακολούθησε την 47η αναπαράσταση του κρητικού γάμου. Την μεγάλη γιορτή της Κισαμίτικης παράδοσης, ο σύλλογος μας, συνδιοργάνωσε με τον πάντα παρόντα  σύλλογο Ριζιτών "Η ΚΙΣΑΜΟΣ"και την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους τις Κρητικές Μαδάρες, την ριζίτικη παρέα Καλλιθέας Κισάμου, τον πολιτιστικό &παραδοσιακό σύλλογο  Σελίνου, το σύλλογο βρακοφόρων Κισάμου Γιάννη και Χάρη Κουμή,  το Χορευτικό σύλλογο Άλκηστης Ξηρουχάκη "Η Κίσαμος", τον χορευτικό πολιτιστικό σύλλογο "ο Γηγενής", την παραδοσιακή συντροφιά Λουσακιών, το σύλλογο Γιωργαλίδικων Αλόγων "Τα Κισαμίτικα".
Ευχαριστούμε την οικ.Μπουλάκη και την οικ.Καστανάκη για την παραχώρηση της οικίας τους για οικία Γαμπρού και  Νύφης αντίστοιχα.
Ευχαριστούμε τους :  Δασκαλάκη Μανώλη, Λεφάκη Νίκο για την προσφορά της άμαξας που μετέφερε το ζευγάρι.
Ειδική αναφορά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άψογη  παρουσίαση της εκδήλωσης οφείλουμε στον διακεκριμένο καλλιτέχνη και δάσκαλο  Λευτέρη Κουμή, παραθέτοντας πλήθος λαογραφικών στοιχείων που εξηγούσαν βήμα- βήμα το δρώμενο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και συντονίζοντας παράλληλα την εκδήλωση. Συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια είχε την αξιότημη Ουρανία Αργυροπούλου του ομώνυμου  φροντιστηρίου ξένων γλωσσών,  που με μεγάλη προθυμία, συνπαρουσίασε,   μεταφράζοντας στα αγγλικά το δρώμενο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ψαράκη Ζαχαρία σε συνεργασία με τον Παρασκάκη Θοδωρή που με μεγάλη αγάπη αγκαλιάζει πάντοτε τις προσπάθειες του συλλόγου, επιμελείται εικαστικά τις αφίσες και προωθεί τις δράσεις μας στο διαδίκτυο. Την μουσική της εκδήλωσης προσέφερε αφιλοκερδώς ο διακεκριμένος καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής, Σκαράκης Στρατής με τους εκλεκτούς συνεργάτες του Πατεράκη Στέφανο, Γιακουμάκη Γιάννη, Ρενιέρη Νίκο και Σκαράκη Μανώλη τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο : στο ρόλο του Γαμπρού ο Σταθάκης Μανώλης, στο ρόλο της Νύφης η Ξανθουδάκη Χάρις, στο ρόλο της πεθεράς η Φαντάκη Ελένη και τους ευχαριστούμε γι'αυτό.
Ευχαριστούμε την ζωγράφο Πατεράκη Μαρία για την προσφορά χειροποίητου πίνακα ζωγραφικής με τίτλο "Γραμβούσα"για την κλήρωση. Ευχαριστούμε την φωτογραφική ομάδα Κισάμου, το Αστυνομικό τμήμα Κισάμου, το τμήμα ερυθρού σταυρού Κισάμου για την παρουσία τους και την βοήθεια τους.
Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έμπρακτη βοήθεια και οικονομική στήριξη του Επιμελητηρίου Χανίων και του Νέου Εμπορικού συλλόγου Κισάμου.
 Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας: 
Σκασιαρχείο pita &grill / Sweet house οικ. Σγουρομάλη,   Καφέ Αέρας/Αματέ οικ. Παπαδάκη, On the go / on the go foodie Παρτσαλάκης Αντώνης και Μusical Recordings / Μουσικές καταγραφές Σκαλίδης Γιώργος τον οποίο ευχαριστούμε και για την υπέροχη ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε για τη βοήθεια τους:Παντοπολείο "Η Μουρνιά", Μαραγκουδάκη Νίκο Ελαστικά, Μαρεντάκης Εισαγωγική Κισάμου, Κυριακογιαννάκης Μανώλης Φυτώρια ΝATURA, Κατσικανδαράκης Μπάμπης Motoextreme, Β Γ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΟΕ Κρεοπωλείο-Ιχθυοπωλείο, Μαρτσάκης Γιάννης Η/Υ m-net, Βερυκάκης χρώματα, Πάμε πακέτο, Μαυροδημητράκης Σπύρος πρατήριο καυσίμων, Γαλανάκης Ι, Χρήστος Γεωπονικός παλμός, Χαιρετάκης Γ, Γιάννης Συνεργείο αυτ/των.
Ευχαριστούμε για την προσφορά αναγκαίων ειδών τους: Σημαντηράκη Ξεροτήγανα και τα αρτοποιεία Πατεράκη Θεοχάρη, Παπαδάκη Δημήτρη, Τσικαλάκη Μανωλία, Χαιρετάκη Γιώργου.
Ευχαριστούμε για την προβολή, έντυπη και διαδικτυακή: τους Νέους Ορίζοντες, το biskotto.gr, το sadentrepese-σαδεντρέπεσαι.
Τέλος ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που ακολούθησαν την πομπή παίζοντας μουσική,  όλους όσους  συνεισέφεραν εθελοντικά- ανώνυμα στη πραγματοποίηση της εκδήλωσης  και όλους-όλες εσάς που συμμετείχατε στην πομπή και παρακολουθήσατε το δρώμενο αγκαλιάζοντας έτσι την προσπάθεια μας. 
Εκ του ΔΣ του συλλόγου 
Σημείωση: ο τυχερός λαχνός που κερδίζει τον πίνακα ζωγραφικής είναι το Νο 1166. Σχετική ανακοίνωση στα μέσα  θα γίνει για δύο φορές ακόμα. Αν δεν βρεθεί ο κάτοχος μετά από την 12-9-2023, ο πίνακας θα δοθεί στον ερυθρό σταυρό ως ελάχιστη ανταπόδοση  για την βοήθεια του.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: