(Ε΄ΜΕΡΟΣ: 26-30)
γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Κορτσαλιουδάκης
Για εκείνους που, διαβάζοντας τις προτάσεις μου, ελεεινολογούν μονολογώντας ότι πρόκειται για σκέψεις ουτοπικές, θα αφιερώσω το απόφθεγμα από την «Ασκητική» του Καζαντζάκη: «Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά». Πάμε παρακάτω :
1.Εκπόνηση ενημερωτικού προγράμματος από τον Δήμο με στόχο την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων που επιθυμούν να εξετάσουν την προοπτική εγκατάστασή τους στις γωνιές του Δήμου μας. Για τους μη γνωρίζοντες είναι κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την τάση να συνδυάζουν την εξ’ αποστάσεως εργασία με ταξίδια για μικρά ή ακόμα και μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς η φύση της δουλειάς τους τους επιτρέπει να εργάζονται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, αρκεί να έχουν υπολογιστή και γρήγορη σύνδεση στο internet. Μερικοί από αυτούς ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία επιλέγει να ζήσει και να εργαστεί σε περιοχή της χώρας καταγωγής τους, συνήθως μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ήδη η Περιφέρεια Κρήτης εκπονεί σχετικά προγράμματα στα οποία μπορεί να συμμετάσχει και ο Δήμος μας ή να κινηθεί και αυτόνομα.
2.Ο Δήμος Νέας Σμύρνης προχώρησε πριν από μία τριετία περίπου σε πρόγραμμα ασφάλισης όλων των μαθητών των σχολικών μονάδων του Δήμου με σχετική δαπάνη του στο πλαίσιο λειτουργίας της ΣΚΥ, δηλαδή της Σχολικής Κοινωνικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος μας διαθέτει τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει σε ένα ανάλογο πρόγραμμα λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης έγκαιρης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των παιδιών σε περίπτωση ατυχήματος στο σχολείο, μέσω ομαδικής ασφάλισης ατυχημάτων στο σχολείο, παρέχοντας πρωτίστως πρωτοβάθμια υγειονομική κάλυψη και φροντίδα στους μαθητές των δημόσιων σχολείων. Το πρόγραμμα «Ασφάλιση ατυχημάτων για το παιδί στο σχολείο», θα καλύψει την παραπάνω ανάγκη, ταυτόχρονα όμως θα ανακουφίσει τους γονείς – κηδεμόνες από το άγχος και την αγωνία που βιώνουν (πολύωρη αναμονή σε Κ.Υ. και επείγοντανοσοκομείου, έξοδα διαγνωστικών εξετάσεων και αποκατάστασης κλπ).
3. Να μεριμνήσει ο Δήμος , όπως υπάρχει σχετική πρόβλεψη ( ν. 4761/2020) να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ και τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Πόρων προκειμένου στο πλαίσιο της πρόβλεψης δημιουργίας εργαστηρίων κατασκευής εκμαγείων, αντιγράφων και απομιμημάτων να ιδρυθεί στην Κίσαμο επαγγελματική σχολή τεχνιτών αντιγράφων ψηφιδωτών και νομισμάτων, στο πλαίσιο της λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κισάμου. Στόχος η παροχή τεχνικού εκπαιδευτικού έργου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Κισάμου.
4.Να προχωρήσει ο Δήμος στην Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Διαδικτυακού Δίαυλου επικοινωνίας (ραδιοφώνου και τηλεόρασης), ο οποίος θα έχει ως αποστολή την ενημέρωση των δημοτών για την δράση του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων, την απευθείας μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων και των επιτροπών, την δημόσια εβδομαδιαία επικοινωνία του Δημάρχου με τους δημότες, όπως και των Αντιδημάρχων για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, την παραχώρηση βήματος στην αντιπολίτευση για ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις της επί των ζητημάτων του Δήμου, την διοργάνωση ανοικτών συζητήσεων για κρίσιμα ζητήματα του Δήμου, την παραχώρηση βήματος στους φορείς της πόλης για ενημέρωση των δράσεων τους, την ενημέρωση για θέματα του Δήμου και σε ξένες γλώσσες που κατανοούν διαμένοντες στον Δήμο ( π.χ. αλβανικά, αγγλικά, γερμανικά κ.α.) κ.λ.π.
5. Θα τελειώσω για σήμερα τις προτάσεις μου από εκεί που ξεκίνησα με Καζαντζάκη. Ο Καζαντζάκης έχει αποδώσει υπέροχα στα έργα του, όπως και ο Κονδυλάκης την νοοτροπία και τον ψυχισμό του κρητικού βοσκού. Στην πηγή παρακάτω παραθέτω σχετικό απόσπασμα. Ήρθε η ώρα και ο Δήμος μας να τιμήσει τους κτηνοτρόφους, τους βοσκούς του Δήμου μας. Και να ανοίξει μία καινούρια σελίδα στις δύσκολες σχέσεις με ορισμένους από αυτούς. Το 2026 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΒΟΣΚΩΝ. Τι καλύτερο για τον Δήμο μας, σε συνεργασία με τους υπολοίπους Δήμους του Νομού, την Περιφέρεια και τον κρητικό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σχεδιάσουν και να οργανώσουν στην Κίσαμο (και όχι μόνο) ένα Παγκόσμιο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή και την Κτηνοτροφία, με την παρουσία και του ίδιου του Πορτογάλου Γ.Γ. του Οργανισμού κ. Γκουτιέρες, ώστε να ακουστούν σε υψηλό επίπεδο τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας και να τεθούν οι βάσεις για πολιτικές που θα εγγυηθούν την επιβίωσή τους. Και ταυτόχρονα σύνεδροι από όλο τον κόσμο θα έρθουν σε επαφή με τα κτηνοτροφικά προϊόντα μας. Θέλει δουλειά, αλλά ιδού πεδίο δόξης λαμπρό… Είπαμε :« Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου