Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

ΓΙΟΡΤΕΣ ΡΟΚΚΑΣ - ΚΕΡΑ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ - 18-19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εργαστήρια στο πλαίσιο της Διαπεριφερειακής Συνεργασίας «Νήσων Περίπλους»
• Εικαστικό εργαστήριο ανακύκλωσης για παιδιά, από τον Θοδωρή Παρασκάκη
• «Οι τοίχοι που μιλάνε» από τον καλλιτέχνη Κώστα Κυριακάκη
Μουσική, χορός και παραμύθια από όλο τον κόσμο μάς περιμένουν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Αυγούστου στην «Κερά Μια Σκηνή» των φετινών Γιορτών Ρόκκας, αλλά και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων, που θα πραγματοποιηθούν στο  πλαίσιο της Διαπεριφερειακής Συνεργασίας «Νήσων Περίπλους», που υλοποιεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.
Καθ' όλη τη διάρκεια της «Κερά Μια Σκηνή», λοιπόν, και με συνεχή ροή οι μικροί επισκέπτες της Κεράς θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εικαστικό εργαστήριο ανακύκλωσης, υπό την καθοδήγηση του εικαστικού και διευθυντή δημιουργικού των Γιορτών Ρόκκας, Θοδωρή Παρασκάκη. Τις ίδιες μέρες και ώρες επίσης, στην κεντρική πλατεία της Κεράς, ο street artist Κώστας Κυριακάκης θα δημιουργήσει ένα έργο εμπνευσμένο από τον Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της δράσης «Οι τοίχοι που μιλάνε».
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΑΝΑΚΥΎΚΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Φέτος, οι Γιορτές Ρόκκας συμπληρώνουν δέκα χρόνια συνάντησης και δημιουργίας στα χωριά Ρόκκα και Κερά Κισσάμου∙ μια δεκαετία που έχει αφήσει εκτός από αξέχαστες αναμνήσεις και ένα πλούσιο υλικό αποτύπωμα: αφίσες, προγράμματα, έργα συμμετεχόντων, αποθέματα υλικών από τις δράσεις και τα εργαστήρια που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Στο εργαστήριο αυτό παιδιά δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουν παλαιότερα υλικά, να τους δώσουν νέα αξία και νόημα, και να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τέχνης μέσα από την ανακύκλωσή τους. Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τις εικαστικές τεχνικές και θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες για τη δημιουργία έργων τέχνης. Στο τέλος της δράσης θα δημιουργηθεί έκθεση με τα έργα των παιδιών. 
Λίγα λόγια για τον Θοδωρή Παρασκάκη
Ο Θοδωρής Παρασκάκης γεννήθηκε στην Κίσσαμο Χανίων το 1987. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με καθηγητές τους Ξενοφών Μπίτσικα και Χάρη Κοντοσφίρη, από όπου και αποφοίτησε το 2012. Από τότε εργάζεται ως εικαστικός, επιμελητής εκθέσεων, σκηνογράφος και γραφίστας. Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει το έργο του σε μία ατομική έκθεση και σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις σε Κρήτη και Αθήνα, ενώ απο το 2013 συνεργάζεται με το φεστιβάλ Καλών Τεχνών «ChaniArt» ως επιμελητής εκθέσεων. Ως γραφίστας έχει εργαστεί στο δημιουργικό τμήμα δύο διαφημιστικών εταιριών και από το 2013 είναι Υπεύθυνος Οπτικής Επικοινωνίας του φεστιβάλ «Γιορτές Ρόκκας». Από το 2020 συνεργάζεται ως ερευνητής - σχεδιαστής ψηφιακού περιεχομένου με το Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμμετέχοντας σε διάφορα πρότζεκτ, όπως στην συνεργασία του εργαστηρίου με την επιτροπή “Ελλάδα ’21”. Η δουλειά του στη γραφιστική έχει αποσπάσει 6 διεθνή βραβεία .
«ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ»
Οι Γιορτές Ρόκκας παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη σχέση με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς στην αυγουστιάτικη πανσέληνο του 2018, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μύρωνα Μιχαηλίδη, ερμήνευεσε στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας «το πανηγύρι της Ασή Γωνιάς», ένα από τα πρώτα συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη.
Πέντε χρόνια μετά, ο καλλιτέχνης Κώστας Κυριακάκης θα βρεθεί στην πλατεία της Κεράς, στο πλαίσιο της δράσης «οι τοίχοι που μιλάνε» και θα δημιουργήσει ένα μεγάλο γκράφιτι, αντλώντας έμπνευση από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Λίγα λόγια για τον Κώστα Κυριακάκη - http://kiriakakis.net/ 
Ο Κώστας Κυριακάκης εργάζεται ως εικονογράφος απο το 1998. Έχει δουλέψει σε πολλές και ποικίλες εφαρμογές πάνω στον κλάδο όπως, εξώφυλλα, editorial, animation, παιδικό βιβλίο, poster, murals, concept art, comics και πολλά άλλα. Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις και εργάστηκε και ως κουκλοπαίχτης. Εχει πραγματοποιήσει πολλά παιδικά εργαστήρια comics για παιδιά, με φορείς όπως το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το υπουργείο Παιδείας, και συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα εικονογράφησης και σε ενήλικες. Ζει και εργάζεται στην Κρήτη.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: