Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ : ΜΥΘΟΣ ή ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ;

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΟΦΕΚ

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.00
στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο  Ι.Μ.Κ.Σ.

Διοργάνωση
Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου ,(ΕΠΟΦΕΚ), σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Κισάμου, την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, την  Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου
Πρόγραμμα
17.30-18.00 Προσέλευση κοινού
18.01-18.15 Χαιρετισμοί
Θεματικές ενότητες
1.Παραδοσιακοί Οργανοπαίχτες και Μουσείο Μουσικών Κρήτης
18.16-18.20 Χαλκιαδάκης Γιάννης, μουσικός: “Η διδασκαλία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και μουσικής ιστορίας της κρητικής παραδοσιακής μουσικής.”
18.21-18.25 Παναγιωτάκης Σπύρος , μουσικός : “Η σημαντικότητα της διδασκαλίας  παραδοσιακής μουσικής και η θετική προσφορά της στην ψυχοσύνθεση των μαθητών, και η περαιτέρω  αόρατη βοήθεια της στην  δημιουργία μιας πιο υγιούς κοινωνίας.” 
18.26-18.30 Λαινάκης Λεωνίδας, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Χανίων” O Xάρχαλης” ,μουσικός:  “Πολιτισμός τουρισμός παρελθόν-παρόν-μέλλον.” 
18.31-18.35 Κουρκουνάκης Κωνσταντίνος,  μουσικός , μέλος του Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου Αποκορώνου "Ο Χαρίλαος": “Λαϊκή μουσική παράδοση και μουσικοί της επαρχίας Αποκορώνου.”
18.36-18.40 Βακάκης Δημήτρης, μουσικός :“Ta παραδοσιακά μουσικά όργανα και η προσθήκη νέων οργάνων στη μουσική μας.”
18.41-18.45 Κουμής Λευτέρης, μουσικός : “Η ξεχωριστή ταυτότητα μουσικής έκφρασης κάθε περιοχής της Κρήτης και η αναγκαιότητα διατήρησης της.” 
2.Μουσείο Μουσικών Κρήτης και Μουσική 
18.50-19.00  Γκολφίδης Ακης, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός: “Μουσείο Μουσικών ένα πρωτοπόρο όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.”
19.01-19.10 Λεκάκης Γεώργιος, συγγραφέας, αρθρογράφος, και στιχουργός: “Μουσική ,η απαραίτητη για την μύηση.”
19.11-19.25 Χατζής Γιάννη, μουσικός και ερευνητής της αρχαίας Ελληνικής Μουσικής. : “Ρυθμολογία της Κρήτης από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.”
3.Το Μουσείο Μουσικών Κρήτης ως φορέας αξιών και ποιότητας
19.30-19.40 Λουτζάκη Ειρήνη , επίκουρη καθηγήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών : “Από το πανηγύρι του Αγίου Ανδρέα στο Γαλουβά και τα Πατεριανά στο αρχείο του Μουσείου.”
19.41-19.50 Αποστολάκης Νίκος, πρόεδρος του Παραδοσιακού Συλλόγου Σελίνου: “Μουσείο μουσικών, καλλιτεχνική και αξιακή κιβωτός.”
19.51-20.00 Πουλάκης Νίκος,  διδάκτορας Εθνομουσικολογίας ,εργαστηριακό προσωπικό του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. : ”Το Μουσείο Μουσικών Κρήτης και η ανάδειξη της μουσικής και του χορού ως προϊόντων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των τοπικών κοινοτήτων”.
20.01-20.10.Σειραγάκης Εμμανουήλ, επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας Διευθυντής Εργαστηρίου Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής, ΚΕΜΕ Πανεπιστημίου Κρήτης. :  "Η αξία ενός μουσικού αρχείου για τον επισκέπτη του, Η περίπτωση του Αρχείου Γιώργου     Αμαργιανάκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.”
4.Μουσείο Μουσικών Κρήτης και Σχολείο- Πολιτιστικοί Φορείς-Τοπική Ανάπτυξη
20.15-20.25 Δρακάκη Μαρία, επιμελήτρια Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων: "Μουσεία   στην υπηρεσία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και η γόνιμη σύνδεση τους με την τοπική κοινωνία.Εμπειρίες, προβληματισμοί , προτάσεις βιωσιμότητας.”
20.26-20.30 Αντωνογιαννάκης Ιωάννης, προέδρου του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων: “Η συμβολή του μουσείου στη μουσική εκπαίδευση και παιδεία, αλλά και στις εν γένει δραστηριότητες των πολιτιστικών φορέων.”
20.31-20.35 Μαθιουδάκης Νίκος ,πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου `Το Ρόδο`: “Μουσείο Μουσικών Κρήτης και Πολιτιστικοί Φορείς.”
20.36-20.50 Εκπρόσωποι των φορέων
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων
Περιφέρεια Κρήτης 
Δήμος Κισάμου
Δήμος Πλατανιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: