Θ΄ΜΕΡΟΣ: 46-50)
γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Κορτσαλιουδάκης
Κλείνω την σειρά αυτή , των άρθρων με τις τελευταίες πέντε (5) ιδέες - προτάσεις μου :
1. Το SafeAmea είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που σκοπό έχει να εγγράψει άτομα ΑμεΑ, συλλόγους ΑμεΑ και υπηρεσίες πολιτικής προστασίας κάτω από την "ομπρέλα" του Κοινωνικού Οργανισμού του εκάστοτε Δήμου. Tο SafeAmea είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει σκοπό να ενημερώνει τις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την ύπαρξη Aτόμων με Αναπηρία, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης στην προσέγγιση ή μεταφορά τους. Κεντρικός Πυλώνας όλων των οντοτήτων για κάθε Δήμο θα είναι ο Κοινωνικός Οργανισμός όπου θα ελέγχει και επιβλέπει. Τέλος, η πλατφόρμα safeamea.gr θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο πολιτικής, του εκάστοτε Δήμου εξάγοντας πληροφορία για συμπεράσματα της κατανομής των ΑμεΑ σε μία Πόλη. Στο ερώτημα λοιπόν σε ποιους απευθύνεται η απάντηση είναι σε όλους τους Δήμους. Πιλοτικό το εφαρμόζουν ήδη ο Δήμος Πατρέων και ο Δήμος Χαλκιδέων.
2. Ποιες δράσεις έχει αναπτύξει την τελευταία 30ετία ο Δήμος μας για να δώσει κίνητρα στους αποφοίτους Λυκείων, τους νέους επιστήμονες, τους νέους αγρότες, τους νέους επαγγελματίες, να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους; Το καλοκαίρι του 1991 ολοκληρώνοντας την Α’ Λυκείου στο ΓΕΛ Κισάμου , έφυγα για τα Χανιά. Κάθε τελευταία τάξη Λυκείου μετράει κάθε καλοκαίρι τις απώλειες σε συμμαθητές που φεύγουν και ρίχνουν «μαύρη πέτρα» πίσω τους από το Καστέλλι. Εάν ρωτήσετε σήμερα τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που φοιτούν στα Λύκεια της πόλης , κατά συντριπτικό ποσοστό θα εκδηλώσουν την επιθυμία φυγής χωρίς επιστροφή. Οι φοιτητές που φεύγουν, σε μεγάλη πλειοψηφία επιστρέφουν για ελάχιστες ημέρες Χριστούγεννα, Πάσχα και Καλοκαίρι ( έχουμε ωραίες παραλίες ) . Ας παραδειγματιστούμε από Δήμους όπως : Θέρμης, Κομοτηνής, Λαρισαίων, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Ορεστιάδας, Νεάπολης Συκεών, Ωραιοκάστρου και ας φιλοτιμηθεί η νέα Δημοτική αρχή να βάλει ένα στοίχημα: Το 2028 να καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας της «Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας»
3.Καθιέρωση του συστήματος αντίστροφης αξιολόγησης. Οι αιρετοί οφείλουν να ενθαρρύνουν το προσωπικό του Δήμου να αναζητεί νέες ιδέες και καλύτερους τρόπους να γίνονται αποτελεσματικότερα τα πράγματα στον Δήμο. Κανείς δεν είναι ασήμαντος, από τον γραμματέα του Δήμου μέχρι τον υπάλληλο της καθαριότητας. Ας ακούσουμε την γνώμη τους και τις προτάσεις τους επί θεμάτων που διαχειρίζονται επί χρόνια και κατέχουν το αντικείμενο καλύτερα από εμάς. Κάθε υπάλληλος του Δήμου , με όποιο καθεστώς εργασίας και εάν εργάζεται, θα παραδίδει, κάθε τετράμηνο, τυποποιημένη ονομαστική φόρμα αξιολόγησης καθώς και χωριστό ανώνυμο ερωτηματολόγιο -βαθμολόγιο, όπου θα αξιολογεί ο ίδιος : (α) Το επίπεδο λειτουργίας του Δήμου και τις συνθήκες της εργασίας του, (β) Το επίπεδο συνεργασίας και διάδρασης με την πολιτική ηγεσία (δήμαρχο, αντιδημάρχους, συμβούλους κ.λ.π) (γ) Το επίπεδο συνεργασίας με τους πολίτες – δημότες (δ) Το επίπεδο συνεργασίας με τις υπηρεσίες και αρχές (Περιφέρεια, άλλους δήμους, υπουργεία κ.λ.π.) (ε) Το επίπεδο συνεργασίας με τις υπόλοιπες διευθύνσεις του Δήμου και (στ) Θα υποβάλει παράπονα-παρατηρήσεις και προτάσεις. Επιτροπή από αρμόδιο Αντιδήμαρχο, εκπροσώπους των παρατάξεων, εκπρόσωπο των εργαζομένων και δημότες, θα παραλαμβάνει τις φόρμες, θα τις αξιολογεί και θα υποβάλει κάθε έτος Έκθεση Παρατηρήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για ανάληψη δράσεων. Το προσωπικό ενός Δήμου είναι οι νοικοκύρηδες. Οι δημοτικοί άρχοντες είναι νοικάρηδες.
4.Τα κύτταρα των Δήμων είναι οι τοπικές κοινότητες .Εσείς οι τοπικοί σύμβουλοι των κοινοτήτων : Μετά την εκλογή σας , κάντε μία ανοικτή λαϊκή συνέλευση , όπου θα συμμετάσχει όλο το χωριό με κάθε τρόπο (διά ζώσης αλλά και με skype ,zoomκ.λ.π.). Δώστε ΜΙΑ , μόνο μία , υπόσχεση σχεδιασμού και υλοποίησης ενός έργου για το καλό όλου του χωριού, στους ανθρώπους στους οποίους θα απευθυνθείτε ζητώντας την υποστήριξη και την ψήφο τους και κάντε σκοπό της παρουσίας σας στα κοινά να δείτε αυτήν την υπόσχεσή σας να υλοποιείται την επόμενη 5ετία. Εναλλακτικά ζητείστε από τους συγχωριανούς σας να σας γράψουν εκείνοι μία ιδέα για ένα έργο και κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να το υλοποιήσετε με σύμμαχο όλο το χωριό.
5.Εσείς οι δημοτικοί σύμβουλοι : Αντιμετωπίστε τους συναδέλφους σας, τους ψηφοφόρους και το προσωπικό του Δήμου με δικαιοσύνη και σεβασμό. Οι άνθρωποι έρχονται σε εσάς με προβλήματα που είναι σημαντικά για αυτούς. Κάντε ό,τι μπορείτε για να λύσετε τα προβλήματά τους ή προτείνετε τρόπους που μπορεί να τους βοηθήσουν στα προβλήματά τους. Η ειλικρίνεια κοστίζει αλλά μακροπρόθεσμα χαρίζει τον αυτοσεβασμό σε αυτόν που την έχει οδηγό. Ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα για την εύρυθμη λειτουργία ενός Δήμου είναι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του. Ενημερωθείτε για τον τρόπο με τον οποίο συντάσσεται και εφαρμόζεται. Να είστε ενήμεροι και για τα μικρά πράγματα του Δήμου. Τα μικρά- δήθεν ασήμαντα θέματα μπορούν να περνάνε απαρατήρητα, είναι συχνά όμως αυτές οι μικροσκοπικές λεπτομέρειες και τα μικρά θέματα που απαιτούν την περισσότερη προσοχή.Όπου το κρίνετε απαραίτητο να ζητάτε προθεσμία να μελετήσετε την έγγραφη τοποθέτηση και τις έγγραφες εισηγήσεις των αρμοδίων οργάνων πριν τοποθετηθείτε και κυρίως ψηφίσετε επί θεμάτων του Δήμου στα Δημοτικά Συμβούλια. Η αποχή ή η άρνηση ψήφου λόγω έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης είναι στοιχείο δυσμενούς λειτουργίας ενός Δημοτικού Συμβουλίου. Ζητήστε για τα θέματα που δεν κατανοείτε (κανείς δεν είναι παντογνώστης ή πάνσοφος) να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι ή οι ειδικοί πριν ψηφίσετε και εξετάστε και την περίπτωση αντίθετων απόψεων. Απαιτήστε την παρουσία ανεξάρτητων επιστημόνων ή εμπειρογνωμόνων στα συμβούλια για να μορφώσετε προσωπική γνώση και γνώμη. Απαιτείστε το και από την παράταξή σας και από το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποτέ μην μετακυλίετε το βάρος λήψης σοβαρών αποφάσεων για το μέλλον ή για τους επόμενους. Ποτέ μην αποφεύγετε να δώσετε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα από άγνοια ή φόβο για το πολιτικό κόστος. Είναι η πιο μεγάλη ανευθυνότητα που μπορεί να επιδείξει ένα δημόσιο πρόσωπο. Κατ΄ επέκταση γνώμονας στο μυαλό σας πάντοτε για τις αποφάσεις σας θα πρέπει είναι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Μην βιαστείτε να δράσετε παραπλανημένοι ή ακόμη χειρότερα παρασυρμένοι από μεμονωμένα πρόσωπα ή ομάδες που επιδιώκουν την ικανοποίηση συμφερόντων τους και που θέλουν να γίνει με τον τρόπο τους, η υλοποίηση μιας πολιτικής ή ενός έργου. Και τέλος θυμηθείτε : Μετά τις εκλογές δεν υπάρχουν οι ψηφοφόροι μας και οι απέναντι. Υπάρχουν μόνο οι δημότες.
Θα τελειώσω αυτήν την σειρά των άρθρων, ευχόμενος Καλή Δύναμη στους υποψήφιους, με ένα ρητό, από μία επιγραφή στην είσοδο ενός κελιού του 16ο αιώνα, που υπάρχει σε ένα μοναστήρι της Πελοποννήσου, από εκείνα τα κρεμασμένα στο βράχο, του μοναχού Γεράσιμου Μπαρμπόπουλου «Σήμερον εμού, αύριον ετέρου, ουδέποτε τινός».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου