Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ

Άλλο ένα παλιό σχολείο άλλαξε όψη απο τους ανθρώπους του χωριού. Το δημοτικό σχολείο του Βουλγάρω καλλωπίστηκε και αναμαζώχτηκε, ομόρφυνε, χάρη στην προσπάθεια των μελών του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού και μπήκε και αυτό στα σχολεία που τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθούν για να ..μην ρημάξουν, αφού πολιτεία και δήμος δεν μπορούν να κάνουν τίποτα εκτός απο τα να τα χαρίσουν. 
  Σχολειά που άνοιγαν μια φορά κάθε 4 χρόνια και ζωντάνευαν λόγω των εκλογών, θα έχουν την ευκαιρία τώρα να υποδέχονται πιο εύκολα όλους μας και όχι μόνο τους ψηφοφόρους. 
Κλειστά και ερημωμένα, κατάντησαν αποθήκες για τις ανάγκες του χωριού, τώρα συντηρούνται και είναι οτι καλύτερο για τις συναντήσεις των πολιτιστικού συλλόγου αλλά και για κάθε λογής εκδηλώσεων.
Ποταμίδα-Βουλγάρω-Τοπόλια-Βλάτος- Πλοκαμιανά τα σχολεία τους έχουν αλλάξει όψη και "ξαναζούν" αφήνοντας όμως και τα σημάδια του παρελθόντος... Ένα παλιό θρανίο σε μια γωνία, ένα παλιό ξεθωριασμένο αναγνωστικό, αποφθέγματα και ρητά γραμμένα στους τοίχους, μια βέργα, ένα πίνακα, μάρτυρες ενός άλλου εκπαιδευτικού συστήματος που μας θυμίζει οτι κάποτε σ αυτόν τον χώρο υπήρχαν παιδιά...πολλά παιδιά. 
Συγχαρητήρια σε όλους, τα χωριά δεν πρέπει να σβήσουν απο τους χάρτες, και κάθε ατομική η συλλογική προσπάθεια που γίνεται για αυτά, απο τους ίδιους τους κατοίκους τους πρέπει να υποστηρίζεται ..προπαντός απο την πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: