Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

Το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Αυτές τις μέρες και εν μέσω πανδημίας, συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, του οποίου οι διατάξεις πλήττουν καίρια τη βιοποικιλότητα, τη τοπικότητα και τη δημοκρατία.
Σε μια εποχή που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναδεικνύει τη σύνδεση της πανδημίας και των ζωωνόσων  με τη μείωση της βιοποικιλότητας, του φυσικού περιβάλλοντος και τους κινδύνους για την ισορροπία στο πλανήτη, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα στη Βουλή, που είναι σε καραντίνα όπως όλοι μας.
Το νομοσχέδιο που δικαίως, συνάντησε τη καθολική αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και Όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε πολλά άλλα:
- Φέρνει τα πάνω κάτω στη περιβαλλοντική αδειοδότηση, καταργώντας στη πράξη κάθε ουσιαστικό έλεγχο, αλλά και στο χωροταξικό σχεδιασμό για χάρη «της ευελιξίας και της ανάδρασης»
- Βρίθει φωτογραφικών διατάξεων κυρίως στα 48 άρθρα που τέθηκαν στη διαβούλευση και ήρθαν τελευταία στιγμή στη Βουλή
- Ανοίγει τις πύλες για πλήρη ιδιωτικοποίηση βασικών αναπτυξιακών  εργαλείων όπως τα δίκτυα ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
- Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση των ΑΠΕ
Κεντρικό σημείο του νομοσχεδίου αποτελεί η κατάργηση των Φορέων Διαχείρησης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και η αντικατάστασή τους από μια υπουργοκεντρική Επιτροπή  Αθήνα. Μεταφέρει μηχανιστικά τα χωροταξικά εργαλεία του δομημένου περιβάλλοντος και στο φυσικό περιβάλλον, αντίθετα με τη διεθνή πρακτική. Φέρνει ξανά το ψευτοδίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, ενώ έχει αποδειχτεί ότι στιβαρή περιβαλλοντική νομοθεσία ευνοεί σοβαρές επενδύσεις αλλά όχι τις αρπαχτές.
Σε ότι αφορά το Νομό Χανίων το θέμα είναι ζωτικής σημασίας, εφόσον ο μισός περίπου νομός είναι περιοχή natura άρα το φυσικό περιβάλλον είναι η προίκα του νομού. Στο νομό μας εδώ και είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται ο Φορέας Διαχείρισης  Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης. Ο Φορέας μέσα από αρκετές δυσκολίες κατάφερε να κατακτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης  με τη τοπική κοινωνία, τη τοπική αυτοδιοίκηση, με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους αλλά και τους επιχειρηματίες. Κατάφερε να προβάλλει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, παράδειγμα για όλο το νομό.
Πρόσφατα ο νομός Χανίων απέκτησε  την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) του Ελαφονησιού, την οποία υπέγραψε ως υπουργός ο κ. Γιώργος Σταθάκης, αποτέλεσε προϊόν εξαντλητικής διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής, και όδευε προς υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος.
Τώρα όλα βρίσκονται στον αέρα. Τοπικότητα στη Διαχείριση. κατακτήσεις του περιβαλλοντικού κινήματος, κατακτήσεις των τοπικών κοινωνιών, του επιστημονικού προσωπικού και των εργαζομένων με χρόνια εμπειρίας και προσφοράς, περιφρονούνται και απαξιώνονται από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη στο όνομα των όποιων επενδύσεων.
Για άλλη μια φορά το μοντέλο της δημοκρατικής αποκέντρωσης κι ανάπτυξης, προσκρούει στο αθηνοκεντρικό, υπουργοκεντρικό και τέλος επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη για τις εξυπηρετήσεις μικρών και μεγάλων συμφερόντων.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
Ενώνουμε τη φωνή μας:
- με τη φωνή των περιβαλλοντικών οργανώσεων
-των αποπεμπόμενων Φ.Δ.Π.Π. που ο υπουργός κ. Χατζιδάκης δε καταδέχτηκε να συναντήσει
     -με τους δημοκρατικούς πολίτες που ανησυχούν
με όλους όσους ονειρεύονται ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης σε επαφή με τη φύση. 
Οι καιροί εξάλλου επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη Ζωή μας αλλιώς.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: