Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΟΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Εκλογές 1977 και στην εφορευτική επιτροπή σε ένα από τα δυο εκλογικό τμήμα της πόλης είναι γνωστός πλακατζής ράφτης του Καστελιανού τσαρσιού.
Κατά το μεσημεράκι έρχεται να ψηφίσει επίσης γνωστός ράφτης στο επάγγελμα, πλησιάζει στην επιτροπή δίνει την ταυτότητα του (την τρυπούσαν μάλιστα με μια καρφίτσα τότε για να μην διπλοψηφίσεις) και περιμένει να πάρει το ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει. Στον χειρόγραφο εκλογικό κατάλογο τότε όμως, ένα ντ από το επίθετο του ράφτη έχει αντικατασταθεί με δ οπότε ο δικαστής ολίγον επιφυλακτικός ρωτάει την εφορευτική επιτροπή αν τον ξέρουν τον κύριο ...
Ο "ράφτης" της εφορευτικής επιτροπής τον κοιτάζει καλά καλά και του λέει:
- Ποιος είναι ο κύριος, ούτε τον ξέρω, ούτε τον έχω ξαναδεί!!!
Σύξυλος ο ψηφοφόρος..μετά που συνήλθε του λέει:
- Παναγιώτη (να μπούμε και στα ονόματα) δεν με γνωρίζεις; Μα τα μαγαζιά μας είναι δίπλα-δίπλα, την ίδια δουλειά κάνουμε, στον ίδιο καφενέ πίνουμε τον καφέ μας!!
- Όχι κύριε δεν σας γνωρίζω....
Φυσικά κάπου εκεί ο δικαστικός κατάλαβε τι γινόταν και άφησε τον "ράπτη" να ψηφίσει...

Δεκαετία του 80 τότε που όλα τα πράγματα ήταν χωρισμένα σε δυο στρατόπεδα τα καφενεία, τα μπακάλικα, τα κρεοπωλεία, γενικά ο μπλε έπινε τον καφέ του μακρυά από τον πράσινο ... και αντιστρόφως.
Σε ένα από αυτά τα γνωστά καφενεία μπήκε το απογευματάκι του Σαββάτου ένας Καστελιανός και πήρε το φάκελο με το ψηφοδέλτιο. Ήταν κλειστό με σημειωμένα τα ονόματα που έπρεπε να ψηφίσει... έτσι λειτουργούσαν τότε... θα βγάλουμε αυτόν για να μας διορίσει, να μας φέρει το κοπέλι από τα σύνορα, να  και να.
Πρώτη φορά έπαιρνε τέτοιο φάκελο ο άνθρωπος, ντρεπόταν στην αρχή, αλλά του είχαν κάνει μεγάλο ψηστήρι, ήταν και από μεγάλη οικογένεια και είχε και δυο κοπελιές αδιόριστες.
Ούτε που τον άνοιξε τον φάκελο, την επομένη μέρα πάει να ψηφίσει, μπαίνει στο εκλογικό τμήμα βγάζει από την τσέπη του τον φάκελο που του χε δώσει ο καφετζής και τον ρίχνει μέσα στην κάλπη...
Στην καταμέτρηση όταν άνοιξαν τον φάκελο βρήκαν στο ψηφοδέλτιο διπλωμένο ένα 5χίλιαρο... ο ταλαίπωρος που να ξέρει ότι είχε δώρο μέσα για την ψήφο του ...πάει το 5χιλιαρο πάει και η ψήφος άκυρη... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: