Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΛΤΑΝΟΥ

"ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΑΛΑΣΑΡΝΩΝ"

Συμφώνως με την νομοθεσία που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση ( Κλεισθένης), ο Πλάτανος διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κισάμου, όμως είναι πλέον "Κοινότητα Πλατάνου" με δύο όργανα διοίκησης: το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο του συμβουλίου.
Έτσι στις εκλογές μπορούν να κατέβουν συνδυασμοί ανεξάρτητοι από αυτούς που κατέρχονται και διεκδικούν τον Δήμο Κισάμου, γεγονός το οποίο βοηθά στην αποδέσμευση της τοπικής κοινωνίας από κόμματα και κάθε είδους κηδεμονεύσεις.
Άλλο ο Δήμος Κισάμου και άλλο η Κοινότητα Πλατάνου. Άλλο ο Δήμαρχος στο Καστέλι και άλλο ο Πρόεδρος στον Πλάτανο, παρά τις κουτσουρεμένες αρμοδιότητές του.
Αν οι δημότες του Πλατάνου κατανοήσουν αυτήν την δυνατότητα και εργαστούν με εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις με γνώμονα το δίκιο του αγώνα τους σε πνεύμα συνεργασίας, αγωνιστικής συσπείρωσης και ανιοδιοτελούς προσφοράς, θα δρομολογήσουν και θα πετύχουν λύσεις όχι μόνο στα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και σε μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν την ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτές τις διεργασίες, κλειδί είναι η διαδικασία υποβολής και υλοποίησης μιας ιδέας, η οποία πρέπει να είναι δημοκρατική και να ενεργοποιεί ολόκληρη την ‘Κοινότητα Πλατάνου΄΄.
Τα παλαιοκομματικά μαγειρέματα όχι μόνο σε διχαστικές λύσεις οδηγούν, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να εκφυλίσουν βασικούς δομικούς θεσμούς της κοινωνίας μετατρέποντάς τους σε πονηρές απολήξεις μιας παρηκμασμένης εξουσίας.
Ο τόπος αυτός, ο ομορφοσκαρωμένος, είναι υψηλών προδιαγραφών. Ανάλογα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εκάστοτε κυβερνώντες και ανάλογες πρέπει να είναι και οι δικές μας προσδοκίες. Θα συναντήσουμε πολλές δυσκολίες όχι μόνο λόγω των δικών μας παθογενιών, αλλά κυρίως λόγω του θολού τοπίου του οποίου χαρακτηρίζει την εποχή μας και του οικονομικού πολέμου τον οποίο υφιστάμεθα σε ευρύτερο επίπεδο.
Μέσα σε αυτήν την ομίχλη θα πρέπει να μάθουμε πίσω από κάθε δόλωμα να εντοπίζουμε και το αγκίστρι.
Ο Πλάτανος πρέπει να βρει τον βηματισμό του. Θα πρέπει άμεσα τα θέματα τα οποία χρίζουν αντιμετώπισης να καταγραφούν, να μελετηθούν, να αναδειχθούν με ιεράρχηση, προγραμματισμό και σε πνεύμα συνεργασίας με τον Δήμο και τις Αρχές, να συντονισθεί ο ενωτικός αγώνας όλων μας για την δρομολόγηση και την λύση τους.
Όποια και αν είναι η νέα Δημοτική Αρχή, όποιος κι αν είναι ο νέος Δήμαρχος, η κοινότητα Πλατάνου θεωρεί δεδομένη την υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματά της.
Όλοι έχουν να ωφεληθούν από έναν εύρωστο Πλάτανο.
Τα θέματα της καθημερινότητας, μικρά και μεγάλα, λίγο πολύ είναι γνωστά ( το νερό, η πλατεία, η αίθουσα, τα σκουπίδια, ο φωτισμός κ.λπ) . Όμως αυτή η γνώση δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν. Π.χ γνωρίζουμε ότι αν συμβεί κάτι στην γεώτρηση του σχολείου, η οποία βρίσκεται στα όρια της παλαιότητάς της, θα διψάσουμε. Παρόλα αυτά καθυστερούμε και δεν προχωρούμε σε δεύτερη (εφεδρική) διάνοιξη δίπλα της. Είναι ανάγκη άμεσα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις πάνω σε όλα αυτά που καθημερινά μας απασχολούν.
Όσον αφορά την προοπτική μας σε βάθος χρόνου, η ίδια η δυναμική του τόπου, υποδεικνύει το τι πρέπει γενέσθαι.
Τέτοια σημαντικά ζητήματα είναι:
❖ Το Γενικό Χωροταξικό Κισάμου (Γ.Π.Σ.) το οποίο από "δίχτυ ομηρίας" μπορεί να μεταπλαστεί σε εργαλείο ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες και επί του οποίου η περυσινή παρέμβασή μας – η οποία συνεχίζεται με αναλυτικές προτάσεις – έχει φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα (Σχέδιο Πόλης Πλατάνου, οικισμοί, natura, αιγιαλός, σημαντικά σημειακά έργα, ζώνες οικοδόμησης, αναγνώριση οδών κ.λπ).
❖ Οι υποδομές γενικά [δίκτυα ύδρευσης - άρδρευσης – επέκταση στον κάμπο Φαλασάρνης, βιολογικός, λιμάνι, αθλητισμός, κεντρικό οδικό δίκτυο, κτιριακή επάρκεια ( παιδεία - υγεία - ιστορικό αρχείο - πρωτογενής τομέας) κ.λπ ]
❖ Η πρωτογενής παραγωγή, η συνέχειά της και ο ρόλος της σαν επαγγελματική και βιοποριστική ασχολία αλλά και σαν στοιχείο της κοινωνικής μας ταυτότητας.
❖ Οι αρχαιότητες, ο πολιτισμός και ο άυλος πολιτισμός (μουσική). Η Ναυτοσύνη μας, τα αναπτυξιακά προγράμματα, ο τουρισμός, οι οικιστικές αναπλάσεις, το τοπικό οδικό δίκτυο αγροτικό και δημοτικό, η επάρκεια νερού (εκπόνηση μελέτης - επιλογή λύσεων) κ.λπ.
Την επομένη των εκλογών τα προβλήματα της κοινότητος μπαίνουν στον δρόμο της αντιμετώπισής τους. Από την διεξοδική ανάλυσή τους έως την λύση τους.
Εφόσον εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλου του χωριού, θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα όποια κι αν είναι η σύνθεση του κοινοτικού συμβουλίου.
Ευχόμαστε καλή ευόδωση στον δίκαιο αγώνα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: