Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1453 ΥΜΝΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ξύπνησαν οι μνήμες και η θύμηση στην Κίσαμο
 Στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη  στην Άλωση της Πόλης, οργανωμένη από την οικεία Ι. Μητρόπολη. Προ της εκδηλώσεως έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης Αγιογραφίας, με έργα μαθητών της Σχολής Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου. Ακολούθησε Τρισάγιο στην μνήμη του μεγάλου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ και ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ε. Παπαδογιαννάκη, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Κωνσταντινούπολη 1453: Ύμνος και θρήνος για την Πόλη».
 Ο ομιλητής, ως άριστος γνώστης της ιστορικής αλήθειας, με λόγο ιστορικά τεκμηριωμένο αναφέρθηκε στα γεγονότα της Άλωσης, συνδέοντας τα με τους ύμνους και τους θρήνους. «Στην συνείδηση του πολίτη της Πόλης, σημείωσε, η Βασιλεία του Θεού συναντούσε την επίγεια πραγμάτωση της. Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε πρότυπο πολιτείας για όλη την οικουμένη. Θάρρος, καύχημα και απαντοχή, με σύμβολο την Υπέρμαχο Στρατηγό. Άνω και κάτω Ιερουσαλήμ. Η σημερινή επέτειος αποτελεί χρέος στην ιστορία, την πίστη, την Ρωμιοσύνη. Η μνήμη τρέφει και γιατρεύει τις πληγές», κατέληξε ο εκλεκτός ομιλητής, αναφερόμενος και εις την γενοκτονία του Πόντου. Ακολούθως χαιρέτισε ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θ. Σταθάκης και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος σημείωσε: «Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε πρωτεύουσα της οικουμένης γι΄ αυτό και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι αυτός που εδρεύει στην τότε πρωτεύουσα. 566 χρόνια μετά καλείται ο απανταχού της γης Ελληνισμός να ανιστορηθεί το χρέος και την ευθύνη της κληρονομιάς του Βυζαντίου, καθώς η απόφαση του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να μην εγκαταλείψει την Πόλη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των ιδανικών και συλλογικών οραμάτων του Έλληνα.
  Σε εποχές που κάποιοι, στοχευμένα και μεθοδικά προσπαθούν να αποδομήσουν την σύγχρονη ιστορία, ονομάζοντας τα «παράπλευρες απώλειες» και «συνωστισμό», με στόχο την υποδούλωση και υποταγή σε αλλότρια με την πίστη, την ιστορία και την παράδοση του Γένους συστήματα, θεωρίες και ιδεολογίες, χρέος και ευθύνη όλων μας είναι να υψώσουμε φωνή και να αντιτάξουμε το ΟΧΙ του Παλαιολόγου, που δεν είναι άλλο από το όχι του Λεωνίδα και του Μακρυγιάννη», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Ευχαρίστησε την διδάσκουσα της Σχολής Αγιογραφίας της Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνα Στεφανάκη, αγιογράφο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, για την πολύτιμη προσφορά της εις την εκμάθηση της «ιερής τέχνης» της Αγιογραφίας και απένειμε τα πτυχία των μαθητών της Σχολής, οι οποίοι μετά από συστηματική 5ετή φοίτηση ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και μυήθηκαν εις την τέχνη της Αγιογραφίας. Ακολούθως ομίλησε η Αγιογράφος κ. Στεφανάκη, η οποία αναφέρθηκε εις την λειτουργία της Σχολής Αγιογραφίας της Μητροπόλεως, ευχαριστώντας τον Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο και ενημερώνοντας ότι η Σχολή συνεχίζει την λειτουργία της με νέο Τμήμα. Η Έκθεση Αγιογραφίας, η οποία φιλοξενείται στο φουαγιέ του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου,  θα είναι ανοικτή για το κοινό έως την 7η Ιουνίου, απογευματινές ώρες λειτουργίας του Πολύκεντρου. Η εκδήλωση διανθίστηκε με επίκαιρα ριζίτικα που απέδωσαν ο Σύλλογος Ριζιτών Κισάμου « Η Κίσσαμος» και τραγούδια της Πόλης που απέδωσε, με αριστοτεχνικό τρόπο, Τμήμα εκ της πολυπληθούς Παραδοσιακής χορωδίας της Ι. Μητροπόλεως, υπό τον χοροδιδάσκαλο και χοράρχη κ. Γεώργιο Χαχλάκη, με την συμμετοχή μουσικών συνεργατών του Ωδείου της Μητροπόλεως. Η συνεργάτιδα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Αικατερίνη Καρκαλά είχε την ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Γνωστός και καταξιωμένος επιχειρηματίας και φίλος της Μητροπόλεως προσέφερε, στο τέλος της εκδήλωσης, πλούσιο μπουφέ στους άνετους αύλειους χώρους του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: