Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΤΟ ΜΠΕΚΑΚΑΟ ... ΤΟΥ ΤΖΕΓΚΑ

Ο Γέρο Τζέγκας επαγγελματίας ψαράς, ταλαντούχος αυτοδίδακτος λαϊκός συνθέτης, έγινε θρύλος στην περιοχή μας για τις  μαντινάδες του που θα μείνουν στην ιστορία σαν "Γραμπουσιανές".
Ήταν θυμόσοφος, απορούσε για τα παράξενα του κόσμου, χαιρόταν τη ζωή και φυσικά πολύ πλακατζής..... 
Κάθε παράξενο ψάρι που έπιανε εκείνα τα χρόνια στα βαθιά νερά της Γραμβούσας, εκεί που πνίγηκε κιόλας, όταν δεν έμοιαζε με τα συνηθισμένα του έβγαζε και όνομα... ένα από αυτά είναι και το μεσαίο ψάρι στην φώτο που μοιάζει λίγο με λυθρίνι, λίγο με μπαλά, λίγο με φαγκρί ...και το ονόμασε "Μπεκακάο" για να διασκεδάσει περισσότερο την άγνοια των αγοραστών.... της πιάτσας του παλιού Καστελιού.
Σήμερα μετά από 80 χρόνια ακόμα όταν πιάνουν κανένα τέτοιο ψάρι (λίγο σπάνιο) στα βαθιά νερά, το πουλούν σαν Μπεκακάο..για χάρη του μεγάλου Τζέγκα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: