Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΓΙΑ 40.000 ΕΥΡΩ

Τις τελευταίες μέρες βλέπω κάτι "τοπικές" εξαγγελίες, για να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας ... με πολύ φόβο, και έχουν να κάνουν, με τον αμίαντο και αναρωτιέμαι; 
- Δεν ήταν ως και σήμερα προτεραιότητα μας, αλλά άμα εκλεγούν θα ξεκινήσουν να σκέφτονται την απομάκρυνση ή αντικατάσταση του.
Είναι γεγονός ότι 40 χρόνια τώρα πίνουμε νερό από αμιαντοσωλήνες και άλλα τόσα από κάτι σιδερένιες αμφιβόλου ποιότητας αγωγούς... το θέμα βέβαια δεν είναι καινούργιο, δεν συμβαίνει μόνο στην Κίσαμο, ούτε απότομα αποφασίσαμε να αλλάξουμε τους σωλήνες, απλά υπάρχει σχετική οδηγία από την ΕΕ και χρήμα μάλλον υπάρχει όπως διαβάζω και από πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ... 
Εμείς σαν δήμος θα μπορούσαμε να είχαμε αντικαταστήσει τους αμιαντοσωλήνες, ειδικά στην πόλη  ..αν την περίοδο 2013-2016 είχαμε προβλέψει μαζί με τις εργασίες του βιολογικού να κάνουμε και αντικατάσταση σωλήνων ύδρευσης... Δεν το προβλέψαμε, εντούτοις αντικαταστήσαμε μεγάλο μέρος μέσα στην πόλη, ετσιθελικά ειδικά στους κάθετους δρόμους της Ηρώων Πολυτεχνείου.  
Σήμερα είναι προς ολοκλήρωση το έργο αυτό εντός της πόλης, υπάρχουν βέβαια αμιαντοσωλήνες σε πολλά χωριά που και εκεί πρέπει να αντικατασταθούν με τις σκληρές ανθεκτικές υγιεινές σωλήνες PVC.  
 Τι γίνεται όμως με τον αμίαντο που υπάρχει στις οροφές και αυτός επικίνδυνος ειδικά άμα είναι σε σχολεία. Εδώ η διαφορά μεγάλη, μιας και ενώ την αμιαντοσωλήνα δεν την πειράζουμε την αφήνουμε στην γη θαμμένη και όχι εκτεθειμένη και τοποθετούμε δίπλα την νέα PSC, οι αμίαντοι στις οροφές θέλουν πρωτόκολλα παραλαβής, παράδοσης, αλλά και φύλαξης σε ειδικούς χώρους, μάλιστα η απομάκρυνση τους γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και είναι πολυέξοδη
 Στο 1ο γυμνάσιο Κισάμου ένα κτίριο (φωτο), οι τουαλέτες, είναι από αμίαντο και είναι γνωστό χρόνια τώρα. Επί δημαρχίας κ. Μυλωνάκη είχε γίνει η πρώτη σκέψη για απομάκρυνση του υλικού με μελέτη, γύρω στα 40.000 Ε η οποία για ένα παράξενο τρόπο δεν μπαίνει σε έξοδα πολιτείας, η προγράμματος ΕΣΠΑ όπως έμαθα, αλλά Δήμου και σχολείου. Με απλά λόγια αντί η πολιτεία να χρηματοδοτεί τέτοιες προσπάθειες μιας και σε αυτά τα κτήρια βρίσκεται το μέλλον της χώρας κάνει μελέτες και έχει απομακρύνει ειδικά στα Χανιά τον αμίαντο απο την Νομαρχία και τα Δικαστήρια.
Με απλά λόγια για να μην μακρηγορώ κράτος και περιφέρεια μπορούν να διαθέσουν 40.000 Ε για αντικατάσταση της οροφής ενός κτηρίου στο 1ο Γυμνάσιο Κισάμου..κράτος και πολιτεία..που 40 χιλιάρικα τα διαθέτουν για πούρα και καφέδες το μήνα. 
Να γιατί λέω ότι χρειαζόμαστε μια δυνατή εκπροσώπηση στην περιφέρεια....

Δεν υπάρχουν σχόλια: